Samfunn

Russiske oljetanker

Lysglimt for oljeprisen

Russland signaliserer kutt i egen eksport av olje. Det kan kanskje bane vei for en løsning med OPEC, tror analytikere.

Publisert Sist oppdatert

Det er Russland og ikke Saudi-Arabia som er verdens største oljeprodusent. Og nå sender Russland signaler om at de kommer til å eksportere mindre olje i 2016. Rørlednings-monopolet Transneft har uttalt at russiske oljeselskaper mest sannsynlig kommer til å måtte kutte eksporten sin med 6,4 prosent i løpet av året.

Anslaget er basert på tall fra Lukoil, Rosneft og Gazprom i tillegg til andre mindre russiske oljeselskap. Det skriver The Telegraph som mener at kuttet representerer så mye som 30 prosent av overkapasiteten i oljemarkedet.

Ifølge Transneft kan produksjonkuttet spores tilbake til en skatteøkning, men kuttet er også en reaksjon på de økonomiske sanksjonene påført Russland som straff for annekteringen av Krim. Sanksjonene retter seg blant annet mot utstyr i oljesektoren, og nå begynner flere av produsentene å få et akutt behov for repreasjoner på for eksempel boreutstyr.

Økonomi-kommentator i The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard peker på at kuttet kan bidra til å finne en løsning med OPEC, som senest i desember uttalte at de ikke lenger var store nok til å stabilisere oljeprisen alene. Evans-Pritchard mener det var en klar melding til russerne.

Og russerne burde i aller høyeste grad ønske seg en avtale med OPEC. Finansminister Anton Siluanov har lagt frem planer om offentlig utgiftskutt på 10 prosent - og forsvaret er fredet.

Så langt har ikke oljemarkedet reagert på de russiske signalene. Analytikere peker på at alles øyne er rettet mot at embargoen mot Irans enorme oljereserver er i ferd med å heves, innen mars kan iransk olje handles fritt.

Powered by Labrador CMS