Ledelse

Norsk Trenerforening.

Mer leder enn trener

Det stilles tøffe krav til en landslagstrener, og selv dyktige klubbtrenere kan være av for lite format for å få nasjonen til å støtte landslaget, ifølge Norsk Fotballtrenerforening.

Publisert Sist oppdatert

Teddy Moen er daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening. Han forteller at en jobb som landslagssjef innebærer å beherske langt mer enn en vanlig trenerjobb.

– Det er mer fokus på lederskap enn trenerfunksjonen. Du må lykkes med å skape entusiasme og tro på din visjon. Du behøver også en nasjon som er villig til å stå bak deg. I tillegg er man avhengig av mange nok og gode nok spillere. Disse må også ha stor tillit til deg som landslagssjef og gi sin tilslutning til konseptet de inviteres inn til å bli en del av. En fotballtrener som tar en slik jobb, må være erfaren og ha lang fartstid i bransjen. Du må kunne selge budskapet ditt, og sørge for å få på plass de nødvendige virkemidlene, utdyper han.

Kort tid

Det gjelder å være tydelig og målrettet. Som landslagssjef har du kort tid på deg – til å oppnå resultater og skape entusiasme i omgivelsene som igjen bidrar til å løfte prosjektet.

Tydelighet er nøkkelordet, både i forhold til spillestil og hvordan man metodisk skal formidle dette, forklarer Moen:

– Det er helt avgjørende at spillergruppen forstår og «kjøper» konseptet ditt – enten det dreier seg om spillestil eller gjennomføring. Men spillerne er også nødt til å inneha ferdighetene til å gjennomføre stilen og strategiene som legges, sier han.

– Hadde verdens beste agenter

Før Drillos tid som landslagssjef hadde Norge få utenlandsproffer. Likevel oppnådde Drillo tidlig oppsiktsvekkende resultater med lojale spillere og en tydelig spillestil. Disse spillerne fikk raskt en anledning til å utvikle seg ytterligere i utlandet.

– På begynnelsen av 1990-tallet var internasjonal fotball annerledes. De internasjonale ligaene var i langt større grad låst for migrasjon. Da engelsk fotball ble åpnet for alvor for utenlandske spillere, var norske spillere meget ettertraktede. De var billige, tilpasningsdyktige og kunne språket. Dessuten hadde man Rune Hauge som ble en av internasjonal fotballs viktigste spilleragenter. Han skal ha sin del av æren for at mange norske spillere fikk muligheten i større ligaer før den verdensomspennende migrasjonen av spillere startet for alvor, forklarer Moen.

Å rekruttere en ny landslagssjef er en krevende prosess. Når man er kommet til at man har en egnet kandidat for jobben, må arbeidsgiver og trener først avstemme forventninger og arbeidsbetingelser, før man ser på nærmere på hvordan arbeidet skal utføres.

Erfarne trenere vet hvor viktig det er å bruke tid her, for å sikre seg at prosessen blir godt forankret. Når Nils Johan Semb nå skal finne Norges nye landslagssjef er økonomien naturlig nok en stor utfordring.

– Lønnsspørsmålet er sentralt. Én ting er at folket synes det er urimelig at en landslagssjef skal ha svært godt betalt. En annen ting er at lønna for denne jobben i Norge er vesentlig lavere enn for tilsvarende jobb i mange andre land. Det betyr at en rekke god kandidater må lukes ut, fordi man ikke kan matche deres forventing til lønn, sier han.

– Har lært av feil

Forventningene til en landslagssjef er meget høye i det norske fotballpublikummet. NFF må også lytte til omgivelsene her. En kandidat som Ståle Solbakken er nok en kandidat som per dato har størst oppslutning i de fleste kretser, mener Moen.

Han forteller at det er viktig å gjøre en grundig jobb, og å ha en god kravspesifikasjon. Man har ofte dårlig tid. Dessuten må man ha en realistisk liste over kandidater for jobben, ikke en «drømmeliste».

– Timing er alltid viktig. I tillegg er profesjonalitet avgjørende. Det er for eksempel viktig at man ikke kontakter trenere som er under kontrakt uten tillatelse fra arbeidsgiver. Det er mange hensyn å ta, sier han.

Lederne må ha erfaring fra denne type rekrutteringsprosesser. Kun erfarne fotballpersoner kan lede denne type prosesser.

Sparkingen av Drillo var ett eksempel på hvor galt slike prosesser kan gå, om ikke erfarne fotballpersoner leder arbeidet, påpeker Moen, som mener at måten generalsekretær Kjetil Siem og fotballpresident Yngve Hallén gjorde dette på, ikke ga den inngangen til jobben for Per-Mathis Høgmo som han behøvde.

Prosessen ødela rett og slett mye av tilliten i omgivelsene til den nye landslagsprosjektet – før det egentlig hadde startet.

– Beslutningen om å fjerne Drillo fra jobben var gal, og prosessen var ikke kvalitetssikret av fotballpersoner. Denne håndteringen skapte et dypt sår i omdømmet til NFF og lederskapet.

Når det er sagt, har jeg veldig stor tillit til at prosessen denne gangen vil gå veldig bra. NFF som organisasjon har lært av feilene som ble gjort sist.

I tillegg er det toppfotballsjef Nils Johan Semb som leder prosessen denne gangen. Da Drillo fikk sparken ble var Nils Johan satt på sidelinjen av ledelsen i NFF.

Dermed ble det gjort grove feilvurderinger. Men Semb er fotballtrener, tidligere landslagssjef og kjenner norsk og internasjonal fotball bedre enn de fleste. Det gir ham de beste forutsetninger til å lede denne prosessen, sier Moen.

Powered by Labrador CMS