Europa

Sverige vet for lite om EU, viser en fersk utredning.

– Pinlig lav kunnskap om EU hos svenskene

Fersk utredning viser at svenske politikere og tjenestemenn kan for lite om den europeiske unionen.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver europaportalen.se.

Majoriteten av kommunalt folkevalgte sier at de kan for lite om EU for å snakke med sine velgere om hvordan EU-lovgivning påvirker kommunen. Kommunenes tjenestemenn, lærere og journalister mener også at de ikke har tilstrekkelig kunnskap om EU.

– Uansett hvordan vi vrir og vender på dette er kunnskapen altfor lav i samfunnet. Den er nesten pinlig lav i visse grupper, sier Maria Strömvik til nettstedet. Mandag overleverte hun utredningen «EU på hemmaplan» til demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Som et eksempel nevner Strömvik at når 62 svenske universitetslærere i statsvitenskap fikk spørsmål fra utrederne om de kunne navngi de lovgivende forsamlingene på EU-nivå, klarte ikke 42 å gi riktig svar.

Ifølge utredningen preges Sverige av informasjonsbrist, mye på grunn av at politikere og medier unngår EU-spørsmål på grunn av lav kunnskap.

– Det som trengs mest er en bedre offentlig samtale. At partier og media tar opp spørsmålene, sier Maria Strömvik, og konstaterer samtidig at utredningen ikke kan foreslå en lovgivning om hva partiene skal snakke om eller hva mediene skal skrive om.

Powered by Labrador CMS