Samfunn

Gazprom-installasjon ved Moskva

Priskrig i gassmarkedet

Gass-analytikere er bekymret for at Gazprom skal øke produksjonen for å forsvare markedsandeler.

Publisert Sist oppdatert

Det europeiske gassmarkedet er på vei inn i en priskrig. Det tror Financial Times. Bakgrunnen for mistanken er at Gazprom kan komme til å innta samme rolle i det europeiske gassmarkedet som Saudi-Arabia har gort i markedet for olje, nemlig aggresivt presse prisene nedover for å forsvare markedsandeler mot nye olje-og gass-kilder i USA.

Nå som USA har åpnet for å eksportere flytende gass til resten av verden, og de første skipene har allerede ankommet Europa, er det bare et spørsmål om tid før Gazprom kutter prisene, ifølge analytikere avisen har snakket med.

Rationalet for Gazprom er like enkelt som det er for Saudi-Arabia, alle taper, men det er i det minste vi som taper minst siden vi har de laveste produksjonskostandene.

Prisene på gass har falt i takt med at oljeprisen har falt de siste årene. Men Gazprom har fortsatt mye ledig kapasitet til å heve produksjonen ytterligere. Kilder i ledelsen i Gazprom har uttalt at selskapet kan øke produksjon tilsvarende 3 prosent av global gassproduksjon, mer enn nok til å få prisene til å falle videre nedover.

Les også regjeringens gass-brev til EU: Naivt og frekt

Powered by Labrador CMS