Europa

Robben mottar hyllesten fra oransjekledde fotballfans.

Reformerer Nederlands nasjonale fotball-program

I år blir det lite oransje i EM, men Nederland satser mot nye mesterskap med en "total makeover".

Publisert Sist oppdatert

To år etter den oransje bronse-suksessen i VM, skal fotball-EM i år arrangeres uten Nederland. Det har falt hollenderne tungt om hjertet.

Problemene er mange. Synligst er det at den gyldne generasjonen med toppspillere som Robin van Persie, Wesley Sneijder og Arjen Robben er på hell. Det er alle over 30.

Men det verste er, ifølge en artikkel i New York Times, at systemet som alltid har produsert enorme fotball-talenter på rekke og rad, virker å ha bremset opp.

Det er grunnen til at man i fjor gjennomgikk systemet fra topp til bunn og nå er klar for en total forvandling av ungdomsfotballen i landet.

– Mens fotballen endret seg til det bedre, stod vi stille. De beste lagene kan spille forskjellige systemer, det må også vi, om vi skal lykkes, sier Bert van Oostveen, leder i det nederlandske fotballforbundet til New York Times.

Rådene ble hentet inn fra hele Europa. Arsène Wenger i Arsenal og den tidligere treneren til Milan, Arrigo Sacchi, holdt foredrag om hvordan de mente fotballen kom til å endre seg.

Til slutt satt man igjen med en 11-punkts plan som omfatter alt fra å heve kvaliteten på ungdomstrenere til å tenke nytt om forsvar. Alt skal innføres de neste ti årene.

På ungdomsnivået har man opprettet egne systemer slik at de beste trenerne på de profesjonelle lagene tar omgang på å trene de yngste også.

– Målet er at vi ser resulater av arbeidet i 2022, 2024 og i 2026, sier van Oostveen til avisen.

Powered by Labrador CMS