Europa

Statsminister Aleksandar Vucics nasjonalkonservative høyreparti SNS ser ut til å ha vunnet en klar seier i valget på ny nasjonalforsamling i Serbia søndag.

Serbias EU-vennlige statsminister erklærer seier i valget

Publisert Sist oppdatert

Serbias statsminister Aleksandar Vucics erklærer seier i søndagens valg av ny nasjonalforsamling. Prognosene tyder på at han har gjort et brakvalg og at landets tilnærming til EU kan fortsette.

Ifølge prognoser ligger statsministerens nasjonalkonservative parti an til å få 56 prosent av stemmene, mens Sosialistpartiet ser ut til å ha blitt nest størst med 10,9 prosent.

46 år gamle Vucic, som har vært statsminister siden 2014, sa i forkant av valget at han trengte et klart mandat for å gå videre med potensielt upopulære reformer som må til for at landet skal bli medlem av EU. Med over femti prosent av stemmene, ser han altså ut til å ha klart dette.

Selv kaller Vucic resultatet historisk.

– Dagens resultat gir tydelig støtte til vårt demokrati, vår diplomatiske innsats og til europeisk integrasjon, sa han.

Vojislav Seseljs ultranasjonalistiske parti SRS ser ifølge prognosen ut til å komme på tredjeplass med 7,3 prosent av stemmene.

Seselj ble i forrige måned frifunnet for en omfattende tiltale om krigsforbrytelser ved Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

SRS er imot å gå inn i EU, og krever tettere bånd til Russland. Dermed vil de gi statsministeren motstand i sitt arbeid for å nærme seg EU. Serbia startet samtaler med tanke på medlemskap i unionen i desember i fjor, og prosessen skal etter planen være ferdig i løpet av 2019.

Powered by Labrador CMS