Annonse
Trygve Slagsvold Vedum ler mye og er visstnok svært flink til å danse. Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NTB scanpix
Navn i uken
Trygve Slagsvold Vedum

Bygdedyret

Jeg ble nemlig en smule fornærmet av å lese hva Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mente om meg og mine venner her nede i hovedstaden.

For nå er han på han igjen, Vedum, og slår alle som ikke kjører traktor over én og samme kam. 

Og så lenge han ser at Senterpartiet vokser på meningsmålingene, vil han ikke legge stemmebånd på seg. Han vil kline til med den ene karakteristikken etter den andre om «eliten i Oslogryta». De som «ikke kjenner (det virkelige) livet på bygda og som har fjernet seg totalt fra folk flest.

Med begge langstøvlene tråkker han så langt ut i parodien og snakker så rett fra bygdelevra, at selv folket i de innerste krokene i Fremskrittspartiets stortingsgruppe måper av beundring.  

Trygve Magnus Slagsvold Vedum (40)

  • Politiker og gårdbruker fra Hamar. Bor på Ilseng i Stange kommune.
  • Landbruksminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra juni 2012 – 2014.
  • Partileder i Senterpartiet fra 2014, etter en periode med intern strid. Da var han 35 år, og den yngste Sp-lederen noen sinne.
  • Aktuell: Uformell leder av den nasjonale ulvemotstanden og et hett navn etter flere utspill om Oslo-eliten» den siste tiden.

For det funker. Vedum får napp. Han bruker ulvesaken for alt den er verdt. At Vedum hater ulv er feil. Han elsker gråbein. Vedums ulveangrep splitter nemlig der det passer Senterpartiet aller best – ulven glefser en kile inn mellom by og land. Mellom dress og kjelderess. Mellom sneakers og langstøvler.

Og splittelsen tar ikke partipolitiske hensyn. I alle de store partiene er ulvesaken delikat. Både Høyre, Ap og Frp har flust av ulvemotstandere blant sine medlemmer. Mange av dem skal snart ut i en viktig lokalvalgkamp. Dette vet Vedum, og han smir mens jernet er varmt og ulvene yngler. Og han har levert varene. Meningsmålingene gir respons. Sp holder seg på et høyt nivå rundt 11-12 prosent. Da Trygve Slagsvold Vedum tok over ledertrøya i partiet i 2014 lå Sp farlig nær sperregrensa.

Ulven glefser en kile inn mellom by og land. Mellom dress og kjelderess. Mellom sneakers og langstøvler

Slikt blir det teser av. Ja, som en moderne Martin Luther fra landsbygda har Vedum røpet sine «ti teser» til Klassekampen. Sin taktikk i kampen om velgerne, om du vil.

Og de er like enkle som et Rema-slagord: Ikke snik i køen (på nachspiel under Arendalsuka eller i sikkerhetskontrollen på Gardermoen). Ikke gå i dress på countryfestivalen i Sjåk og snakk slik at absolutt alle forstår deg. Og for all del – ikke del bilder av deg selv og sammen med andre deltakere på NHO-konferansen (hører dere, Ap og Høyre?)

Trygve Slagvold Vedum er for folk flest, bare ikke Oslofolk. Og det er mer enn nok for ham.

At Vedum med sine smilende utspill om alle andres udugelige arroganse, kan skape samarbeidstrøbbel i kampen om regjeringsmakten hvis den tid kommer, bryr han seg tilsynelatende lite om. Men karma kan som kjent bite tilbake, og skal han få fjerna Erna, må han sannsynligvis spille på lag med kaffe-latte drikkende elsyklister fra både SV og kanskje også MDG. Forholdet mellom Senterpartiet og miljøpartiene er ikke blitt bedre av ulvestrid og kaffekopper fulle av diesel og bompengegruff.

Men han sier vel som folk flest på Oslo vest: Den tid, den landesorg.

Annonse
Annonse