Kjenner du til slike disse psykologiske mekanismene er det lettere å motvirke dem og ta beslutninger basert på fakta, også i kritiske situasjoner med høyt tidspress og stressnivå.

Disse tankefeilene gjør ledere i kriser

Under kriser må det tas mange valg på kort tid og med store konsekvenser. Her er noen typiske feil ledere ofte gjør når de skal vurdere alternativer opp mot hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Som leder under koronakrisen må du kanskje ta tøffe beslutninger som får store konsekvenser for organisasjonen og de ansatte du leder. Må du permittere eller si opp medarbeidere? Skal dere satse på en helt ny forretningsmodell? Må du slå selskapet konkurs?

Hva du lander på kan ha stor betydning for fremtiden til virksomheten og medarbeiderne. Da er det lurt å kjenne til noen vanlige feilslutninger mennesker ofte gjør når vi skal vurdere ulike alternativer og ta et valg.

Hjernens dårlige vaner

«Følelsesstyrte oppfatninger og intuisjon styrer folk i retning dårligere beslutninger. Ved å forstå disse tilbøyelighetene har vi en bedre sjanse til å motstå dem og ta bedre valg».

Det skriver professor i informasjonsteknologi og ledelse, Thomas H. Davenport i MIT Sloan Management Review. Han har tatt utgangspunkt i den berømte boka «Tenke fort og langsomt» av sosialpsykologen Daniel Kahneman. Der beskrives det hvordan hjernen har noen dårlige vaner når vi skal ta beslutninger.

Følelsesstyrte oppfatninger styrer folk i retning dårligere beslutninger

5 vanlige tankefeil

Davenport peker ut noen av disse irrasjonelle tilbøyelighetene som kan styre tenkningen vår om Covid-19. Han gir også råd om hvordan ledere kan motvirke dem for å ta beslutninger mer basert på fakta, også i kritiske situasjoner med høyt tidspress og stressnivå.

Her er 5 feller det er lett å gå i når du skal ta en beslutning, og hva du kan gjøre for å motvirke dem:

1. Du kvier deg for å endre planer

Det er lett å tenke at det er best å holde på dagens måte å gjøre ting på eller de planene dere allerede har lagt. Selv om alt rundt oss har endret seg oppleves det som et tap å gjøre endringer.

En måte å overkomme denne tilbøyeligheten er å spørre seg: «Gitt dagens situasjon, ville vi planlagt å gjøre det samme i dag?»

2. Du søker bekreftelse

En av de vanligste beslutningsfeilene vi gjør er at vi søker opp og legger mer merke til informasjon som støtter våre egne oppfatninger. Har du i utgangspunktet en oppfatning om at bedriften bør satse på et bestemt område, er det lett å finne argumenter også under koronakrisen som støtter opp om dette.

Nøkkelen til å unngå denne tendensen er å bevisst søke motforestillinger og sikre faglig solid kunnskap for å utfordre egne antakelser.

3. Du tar det som er nærmest

Det er lett å legge merke til og legge vekt på det som er lett tilgjengelig for oss. Det gjelder enten du skal velge ut hvem i personalet du skal bruke til en ny oppgave, hvilke forretningsmuligheter dere skal forfølge eller hvilken informasjon du legger mest vekt på når du tar vanskelige beslutninger.

For å passe på å ikke bare ta det først og nærmeste, bør du tenke igjennom hvilke alternativer som bør hentes fram og vurderes før du tar beslutningen.

4. Du stiller spørsmålet feil

Noe som i stor grad påvirker utfallet av beslutninger er hvordan du formulerer problemstillingen du skal ta stilling til. Står det mellom å drive bedriften videre som før eller å slå seg konkurs? Hva med alternativene? Spørsmål med bare to svaralternativer er ofte et dårlig utgangspunkt for gode beslutninger. Det kan skygge for andre og bedre alternativer.

Tenk igjennom hvordan du stiller spørsmålet du skal besvare, og hvilke alternativer du har å velge mellom, for å komme fram til gode beslutninger.

5. Du tror ting vil fortsette som før

Det er lett å tenke at ting vil fortsette å være omtrent som de alltid har vært. Denne tilbøyeligheten gjør at mange ikke planlegger for uforutsette hendelser, som koronapandemien.

Skal man være forberedt på endringer som kan skje, bør man se nærmere på hvilke scenarier det er en viss sannsynlighet for, og ikke bare regne med at alt vil fortsette omtrent som før.

Powered by Labrador CMS