Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

15 tegn på at medarbeideren din har psykopatiske trekk

Har dine kollegaer sadistiske intensjoner?

Publisert Sist oppdatert

Ordet «psykopat» kan i noen tilfeller bli brukt i overkant mye på å beskrive alt fra en irriterende nabo til en frekk trafikant. Kjente filmskurker blir også ofte stemplet som psykopater.

Men hvordan kan du egentlig finne ut om du jobber med en ordentlig psykopat?

Psykopater er ikke bare idioter eller mobbere – de må møte visse krav som inngår i Hare Psychopathy sjekkliste.

Selv om det bare er profesjonelle som burde stå for diagnoseringen av psykopater, kan disse tegnene avsløre en psykopatisk medarbeider eller sjef.

Sjarmerende med sadistiske motiv

«Det mest avslørende tegnet er personens sadistiske natur,» uttalte Andrew Fraas, tidligere leder for Canadas to største detaljhandelorganisasjoner til Business Insider.

En person med psykopatiske trekk motiverer gjerne andre gjennom frykt, snarere enn respekt. Hensikten deres er å ødelegge, ikke korrigere, mener Fraas.

Det er denne karakteristikken som skiller psykopater fra en streng sjef eller kollega.

Personer med psykopatiske trekk har ofte en overfladisk sjarm og er eksperter på å presentere dem selv på en god måte.

«De er gode på å holde en samtale, har vittige kommentarer og usannsynlige, men overbevisende historier som får dem til å se bra ut,» skriver psykolog Robert Hare i et innlegg i Psychology Today.

Hare er forsker og psykolog og er spesialist innenfor kriminelles psykologi. Han er professor ved University of British Columbia, der han studerer psykopatologi.

I møte med dette sjarmtrollet kan du få en oppfatning av at dette er en anstendig, herlig og balansert person.

Psykologen skriver videre at en av hans assistenter en gang intervjuet en fange som gav henne noen komplimenter angående utseende hennes og at hun etter intervjuet sa at hun følte seg usedvanlig pen.

«Da jeg kom tilbake til kontoret kunne jeg ikke tro at jeg hadde falt for en slik kommentar,» skriver hun.

De har høy selvtillit

Psykopater ser seg selv som sentrum av universitet, skriver Hare. De er så viktige i sine egne tanker at de tror andre mennesker bare er verktøy som skal brukes.

Mange sliter med selvtilliten. Psykopater kan derimot identifiseres med at de har overveldende selvtillit, ifølge doktor William Hirstein. Vær forsiktig med kollegaer som alltid forteller hvor grandiose de er, uansett om det er forsiktig skryt eller veldig åpenbart.

Noen av de tidlige atferdsmessige tegnene omfatter vedvarende løgn, juks, tyveri, rusmisbruk, hærverk og vandalisering

Personer med psykopatiske trekk er også patologiske løgnere. I det psykopater starter å lyve, klarer de ikke å, eller vil, stoppe.

Fraas skriver at «mobbere har en intellektuell uærlighet som de bevisst vender tilbake til».

I motsetning til vanlige folk, bryr ikke psykopater seg om de blir tatt i løgnen. De kan nemlig bare lyve igjen for å dekke over den første løgnen og fortsette å spinne et nett av løgner.

De følger ikke reglene

«Psykopater er beryktet for ikke å følge samfunnsnormer og regler. I likhet med narsissister er de selvsentrerte og kalde og tror at de kan komme unna med forferdelig oppførsel» skriver Amy Morin, klinisk sosialarbeider og psykoterapeut i Psychology Today.

Slike typer mennesker tenker bare på seg selv og hva de vil oppnå – akkurat som en parasitt.

«De skal leve sitt liv og gjøre, si og oppføre seg nett som de vil uten hensyn til andre,» skriver Fraas.

Han forklarer videre at psykopater tror de kan gjøre hva de vil og at vanlige regler ikke gjelder dem på grunn av den høye selvtilliten.

«De føler at de er immune mot kritikk om deres egen livsstil».

Manipulerende og listige er også kjennetegn på psykopater. Fraas skriver at psykopater er eksperter på å manipulasjon og bedrag.

«De tar hjertelig imot ros når noe går bra, men med en gang noe går galt, ser de etter en uskyld syndebukk som kan ta smellen,» skriver han.

Urealistiske målsetninger

Fraas skriver at psykopater på arbeidsplassen mest sannsynlig var mobbere på lekeplassen.

«De tar med seg erfaringene og hva de fikk lov å gjøre på lekeplassen med seg til arbeidsplassen,» skriver han.

Noen av de tidlige atferdsmessige tegnene omfatter vedvarende løgn, juks, tyveri, rusmisbruk, hærverk og vandalisering.

Mange barn kan vise tegn på slik oppførsel, men psykopater viser dem oftere og i større grad.

Psykopater har kort lunte og den minste ting kan utløse raseriet i dem

Psykopater føler ikke på same måte som andre mennesker. De kan derimot etterligne vanlige følelser på en effektiv måte, men ikke oppriktig føle dem, skriver doktor Scott Bonn.

De fleste psykopater er eksperter på å manipulere, derfor innser ikke menneskene rundt dem deres sanne natur før skaden er skjedd.

Deres langsiktige mål er ikke realistisk.

«Selv om psykopater sliter med å oppnå sine egne mål fordi de er dårlige til å planlegge, forventer de at andre skal hjelpene dem med å nå disse målene, skriver Hare.

Oppgaven kan være umulig å gjennomføre, likevel rettferdiggjør psykopater dette som et rimelig mål, forteller Fraas.

Viser ikke skyldfølelse

Den psykopatiske tendensen til å ikke bry seg om konsekvensene av deres egne handlinger, uansett hvor dårlig de påvirker andre, kan knyttes til deres evne til å rasjonalisere sin egen oppførsel, skriver Hare.

Selv om venner og familie kan bli fysisk og følelsesmessig skadet av psykopatens handlinger, vil han eller hun komme med en avledningsmanøver eller benekte for å ha gjort noe.

«En fange som stakk ned et annet menneske syns mer synd på seg selv som måtte råtne i fengsel enn offeret som bare måtte være noen måneder på sykehus,» skriver Hare.

Psykopater har kort lunte og den minste ting kan utløse raseriet i dem. Se etter de personene som klikker i vinkel for alt som går galt på kontoret, uansett hvor lite problemet er, råder Hare.

Kjeder seg ofte

De har også en forkjærlighet for uforpliktende forhold. Sjekklisten inneholder både promiskuøs seksuell oppførsel og flere kortsiktige ekteskapelige forhold som tegn på psykopati.

Dersom dette høres ut som en av dine medarbeidere, må du derimot ikke være rask til å dømme. Det kan bare være at personen har vært i dårlige forhold eller er uinteressert i å binde seg. Dette røde flagget fungerer mest som en indikator når den er kombinert med flere varseltegn.

Hvis en av dine kollegaer hele tiden klager over hvor kjedelig de har det på jobben, kan det være at du enten har en veldig kjedelig jobb eller en kollega som klager veldig mye.

Derimot skrev Business Insider at kjedsomhet faktisk kunne indikere psykopati. Psykopater er beryktet for å være impulssøkende mennesker som alltid er på utkikk etter er adrenalin-kicket.

Powered by Labrador CMS