Arbeidsliv

Vidar Ruud / NTB scanpix

Slik kan du bli en bedre forhandler

Vær forberedt, vær åpen og ikke legg alle argumentene dine i samme kurven. Da er sjansen bedre for et godt forhandlingsresultat.

Publisert Sist oppdatert

Forhandlinger er en viktig del av arbeidslivet, og det er mye som skiller gode forhandlere fra dårlige. De gode forhandlerne ender ofte opp med å dra med seg svært fordelaktige avtaler hjem, men gjerne også uten å påføre motparten noen negative konsekvenser.

Faktisk karakteriseres gode forhandlinger ofte av gunstige resultater for begge sider.

Kommunikasjonssvikt

Dårlige forhandlinger kan derimot resultere i ugunstige resultater for begge sider, samt mye frustrasjon og sinne. Sigurd Knudtzon, partner i advokat-firmaet Simonsen og forfatter av boken «Å forhandle», mener det er tre hovedårsaker til at forhandlinger går i stå.

– De viktigste årsakene er man står for langt fra hverandre i kravene, svikt i kommunikasjonen og dårlige personlige relasjoner.

Faktisk karakteriseres gode forhandlinger ofte av gunstige resultater for begge sider

– De to siste er de vanligste. Det er sjelden avstanden mellom partenes faktiske krav er så stor at det ikke er mulig å forhandle fram en løsning, sier advokaten, som har lang erfaring ved forhandlingsbordet, både som forretningsadvokat og i mer personrelaterte saker, som barnebortføringssaker.

– Barnesakene er de vanskeligste. Du skal ivareta interessene til en tredjepart som ikke er til stede, og foreldrene kan ha en fundamentalt forskjellig forståelse av hva som er barnets beste. Når forhandlinger skjærer seg, er det imidlertid liten forskjell på skilsmissesaker, forretningssaker og arbeidsrettssaker. Ofte handler det om bagateller, ikke om stor avstand i de faktiske kravene.

Forberedelser er alt

Men forhandlinger dreier seg ikke bare om å vinne eller å tape. Veien til måler spiller også en rolle, og det er ifølge BI-professor Leif Helland viktig at man sikrer gevinsten på en profesjonell måte, og at forhandlingsresultatene blir gjennomført slik de ble avtalt.

Helland, som har forsket på forhandlinger i mange år, sier til BI Business Review at alle i utgangspunktet kan bli gode forhandlere – det avhenger rett og slett av tiden man legger ned til å forberede seg.

– Går du inn i forhandlinger uten å være godt forberedt, risikerer du at de underliggende verdiene i forhandlingssituasjonen ikke identifiseres og at resultatet blir dårligere enn det kunne ha blitt, sier han.

Det som skiller en god forhandler fra en dårlig, er at den gode virkelig kan saken.

Kan du sakene dine godt, er du lettere i stand til å se nye muligheter når forhandlinger går i stå. Det er helt avgjørende i en forhandlingssituasjon.

Slik kan du lykkes bedre i forhandlinger

  • Avklar innholdet i forhandlingene: Avklar med motparten nøyaktig hva det skal forhandles om, og hva som ikke skal forhandles om. På denne måten unngår man misforståelser og sjansen for avsporinger under forhandlingene.

  • Prioriter riktig: Finn ut hvilke gevinster som er viktigst for deg, og hvilke forhandlingspunkter du kan «ofre» til fordel for disse.

  • Finn fellesinteressene: De beste forhandlingene får man når begge parter er fornøyde. Let etter de løsningene som tilfredsstiller begge parter.

  • Spre risikoen: Det er sjelden lurt å legge alle eggene i samme kurv. Hvis du står urokkelig på én sak kan det skape et dårlig forhandlingsklima, og ikke minst redusere sjansene dine for et godt utfall.

  • Dyrk tilliten: Vær åpen om hva du forventer, hvilke mål og behov du har, og vær tydelig på at du anerkjenner motpartens ønsker. Da skaper man en god og tillitsfull relasjon, og øker sjansen for et godt BI-professor Helland legger fram fem tips til hvordan de aller, aller fleste kan bli en bedre forhandler og øke sannsynligheten for å komme godt ut av en forhandlingssituasjon.

Powered by Labrador CMS