Annonse
Datatilsynet understreket at kameraovervåkning i områder hvor det kun ansatte ferdes ansatte krever det særskilte behov. Foto: Dreamstime.com
Datatilsynet understreker at kameraovervåkning i områder hvor det kun ferdes ansatte krever må dokumenteres med særskilte behov.  Foto: Dreamstime.com  
Datatilsynet

Flere klager på overvåkning

Tilsynet mottok i fjor 1.800 henvendelser om overvåkning og 73 klager knyttet til overvåkning i arbeidslivet. Dette er en klar økning fra 2017 og 2016, da tilsynet hadde henholdsvis 62 og 51 klagesaker, skriver Dagens Næringsliv.

Datatilsynet opplyser til DN at hittil i år er på samme nivå som i fjor.

Stor undersøkelse

I mai offentliggjorde Deloitte Advokatfirma en undersøkelse for å kartlegge bruken av overvåkings- og kontrolltiltak i norske virksomheter. Der kom det fram at rundt hver femte arbeidsgiver bruker verktøy for overvåkning av ansattes epost, og at 45 prosent registrerer tidsbruk og produktivitet elektronisk.

– Ledere ofrer det psykososiale arbeidsmiljøet og et tillitsforhold med arbeidstakerne, for selv å ha kontroll, sa advokatfullmektig Tonje Ruderaas i Deloitte til Dagens Perspektiv da.

LES MER | Overvåkning på arbeidsplassen ødelegger tilliten til ledelsen

Kjennes på kroppen

– Personvern i arbeidslivet utfordres særlig av den teknologiske utviklingen som har muliggjort flere metoder for kontroll, som igjen gjør det mulig å registrere arbeidshverdagen til de ansatte i detalj. Det er mange som kjenner dette på kroppen, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse