Arbeidsliv

Ungdommen strømmer til IT-utdanningene

Men antallet studieplasser holder ikke tritt med etterspørselen.

Publisert Sist oppdatert

Samordna opptak viser at i alt 13 294 kvalifiserte søkere har fått tilbud om plass innen informasjonsteknologi og teknologifag.

Tallene viser en liten nedgang i antallet søkere til høyere utdanning som fikk studietilbud om å bli ingeniør eller sivilingeniør.

Samtidig har ungdommen for alvor oppdaget IT-studiet.

– Økningen i tilbudet til informasjonsteknologi og informatikkfag er svært positivt, sier Lise Lyngsnes Randeberg, som er president i Tekna.

Hun er fornøyd med tallene fra Samordna opptak, som viser at det er størst prosentvis økning til informasjonsteknologi og informatikkfag på 9,3 % fra året før.

– Det er gledelig at flere nå får plass på IKT- og teknologistudiene. Det viser at regjeringen og utdanningsinstitusjonene har lyttet til Tekna og ser at vi trenger flere med slik kompetanse. Samtidig er det klart at kapasiteten på IKT-fagene må økes ytterligere. Det vil være et sterkt økende behov for denne kompetansen i årene fremover. Vi må nå få en tydelig strategi på hvilken type kompetanse vi trenger, og hvilke fagretninger som må bygges opp, sier Tekna-presidenten.

Hun mener det spesielt er viktig med mer kunnskap innenfor sikkerhet og sårbarhet.

– Med en stadig større digitalisering i samfunnet, er vi avhengige av at folk har tillit til de digitale tjenestene, påpeker hun.

I løpet av de siste årene har UiB bygget opp et av de fremste fagmiljøene i Norden innen kryptologi, kodeteori og datasikkerhet. Nå følger studentene etter. I år får 81 søkere tilbud om studieplass innen datasikkerhet. Noe som er en økning på 40 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Studentene her får en utdanning som gjør dem til Norges beste innen datasikkerhet, sier Oddrun Samdal viserektor for utdanning ved UiB.

Powered by Labrador CMS