Arbeidsliv

Hva plikter vi å gjøre når en ansatt blir syk?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har i det siste opplevd en økning i sykefravær blant våre ansatte, noe vi selvsagt ønsker å gjøre noe med.

Vi lurer i første omgang på hva vi som arbeidsgiver egentlig plikter å gjøre når en arbeidstaker blir syk?

Svar:

Dersom en arbeidstaker blir sykmeldt, er det arbeidsgivers overordnede ansvar å følge opp sykefraværet og tilrettelegge for arbeidstakeren.

Arbeidsgiver skal iverksette realistiske og konkrete tilretteleggingstiltak som kan gjøre det mulig for arbeidstaker å utføre sine arbeidsoppgaver helt eller delvis, eventuelt andre arbeidsoppgaver.

Tilretteleggingen må ikke nødvendigvis føre til reduksjon av arbeidstiden, den kan også bestå av tiltak som gjør arbeidsplassen bedre tilpasset.

Arbeidsgiver skal også stå for oppfølging av den ansatte.

Man skal for det første innen fire uker utarbeide en oppfølgingsplan for tilbakeføring til arbeidet, og dette skal skje i samråd med arbeidstaker.

Denne planen skal blant annet inneholde en vurdering av arbeidstakers oppgaver og vedkommendes evne til å gjennomføre disse, hvilke tiltak som er aktuelle i arbeidsgivers regi og en plan for videre oppfølging.

Dersom arbeidstaker er sykemeldt i en lengre periode skal arbeidsgiver også kalle inn arbeidstaker til et dialogmøte innen syv uker.

Dette henger sammen med kravet om at arbeidstaker skal prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet dersom vedkommende skal beholde sykepenger ut over åtte ukers sykemelding.

Dersom sykemeldingen fortsatt vedvarer, skal arbeidsgiver delta på et dialogmøte arrangert av NAV senest innen 26 uker.

Her skal det foretas vurderinger av hvilke muligheter arbeidstaker har på arbeidsplassen, og hvilke alternativer som kan være aktuelle for den sykemeldte arbeidstakeren.

Powered by Labrador CMS