Arbeidsliv

Kan våre permitterte ansatte jobbe for andre arbeidsgivere?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har permittert noen av våre ansatte 100%, og noen 50%, på grunn av redusert oppdragsmengde som følge av utbruddet av COVID-19.

Vi har forstått det slik at de permitterte ansatte kan utføre arbeid hos oss (i inntil seks uker av gangen) uten at dette får innvirkning på permitteringene.

Vi lurer imidlertid på hvilke muligheter de ansatte har til å ta arbeid for andre arbeidsgivere når de er permittert.

Har de permitterte ansatte anledning til det? Spiller det eventuelt noen rolle om det er snakk om en konkurrerende arbeidsgiver eller ikke, og er reglene de samme uavhengig av permitteringsgrad?

Leder

Svar:

Selv for ikke-permitterte arbeidstakere er utgangspunktet at man har full rådighet over egen fritid, herunder mulighet til å påta seg ekstrajobber e.l., såfremt det ikke går ut over ordinært arbeid, eller arbeidsavtalen inneholder bestemmelser som er til hinder for dette.

For permitterte arbeidstakere er det videre fra lovgivers side ønskelig at disse finner annet arbeid, både for å redusere arbeidstakernes egne økonomiske tap, og redusere det offentliges utgifter i forbindelse med utbetaling av dagpenger.

Dette henger også sammen med at en arbeidstaker må være "reell arbeidssøker" for å ha rett på dagpenger fra NAV, noe som blant annet innebærer en plikt til å ta ethvert lønnet arbeid. Dette omfatter naturligvis også å ta arbeid for andre arbeidsgivere.

I utgangspunktet vil den alminnelige lojalitetsplikten i arbeidsforhold kunne være til hinder for den ansattes anledning til å ta arbeid i konkurrerende virksomhet. Ved permittering vil imidlertid denne lojalitetsplikten begrenses, i og med at det er arbeidsgivers forhold som fører til at den ansatte verken får utføre arbeid eller motta lønn.

I rettspraksis er det pekt på at det må foreligge klare holdepunkter og sterke interesser hos arbeidsgiver, dersom arbeidsgiveren skal kunne nekte en permittert arbeidstaker å ta arbeid for andre virksomheter som driver med det samme.

Dersom arbeidsavtalen eksempelvis innehar bestemmelser om konkurranseforbud, kan dette etter en nærmere vurdering være et slikt holdepunkt. Det må likevel foretas en helhetlig vurdering, der arbeidsgivers interesser må veies opp mot den ansattes interesse i å opprette lønnsinntekt under permittering.

Adgangen til å ta annet arbeid gjelder i utgangspunktet uavhengig av permitteringsgrad. En arbeidstaker som er permittert 50% har i prinsippet derfor samme mulighet til å påta seg arbeid for andre arbeidsgivere, som en arbeidstaker som er permittert 100%.

Interesseavveiningen kan imidlertid i slike tilfeller slå noe annerledes ut.

Merk uansett at arbeidsforholdet fortsatt består ved permittering, og at den ansatte dermed i utgangspunktet plikter å tre tilbake i arbeidet etter permitteringens opphør, med mindre den ansatte sier opp sin stilling eller blir oppsagt.

Kvale Advokatfirma

Powered by Labrador CMS