Arbeidsliv

Mandag skjer dette igjen: Fellesforbundets Jørn Eggum og Stein Lier-HAnsen i Norsk Industri gjenopptar årets lønnsforhandlinger. Bildet er fra første forsøk 10. mars – to dager før store deler av Norge ble korona-stengt og lønnsforhandlingene satt på vent.

Mandag re-starter lønnsforhandlingene

Korona-situasjonen har på mange måter synliggjort hvor viktig jobb våre folk gjør, om det er knyttet til transport, reiseliv, industri eller andre sektorer, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Mandag gjenopptas årets lønnsforhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

Fellesforbundet og Norsk Industri gjenopptar tarifforhandlingene mandag 3. august. Lønnsoppgjøret skulle opprinnelig gjennomføres i mars, men ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Frontfagene starter ballet

Årets lønnsoppgjør er et såkalt frontfagsoppgjør, der konkurranseutsatt industri forhandler rammene for lønnsoppgjøret i hele norsk arbeidsliv.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum ser fram til å gjenoppta forhandlinger på Industrioverenskomsten.

– Når forhandlingene starter mandag, skal vi gjøre Fellesforbundets viktigste jobb, nemlig å kjempe for trygge, faste jobber og ei lønn og leve av, sier Jørn Eggum.

Korona-situasjonen har synliggjort arbeidstakene

– Hva forventer Fellesforbundet å få ut av årets lønnsforhandlinger?

– Vårt mandat fra LOs representantskap står seg godt. Vi skal oppdatere avtaler, sikre trygge faste jobber og kjøpekraften. Passe på at folk har ei lønn som holder hjula i gang og gir mat på bordet. De som har kjent mest på de økonomiske konsekvensene skal ikke komme dårligere ut i lønnsoppgjøret. Det er snakk om omfordeling og grunnleggende solidaritet. Regjeringens kutt i formuesskatt hjelper ikke vanlige folk for å si det slik, sier Eggum ril Dagens Perspektiv.

Hvordan har koronakrisen påvirket deres posisjon i forhandlingene?

– Vi har forhandlet i krevende situasjoner før og skal klare det i år også. Det er noe spesielt at vi har måttet flytte oppgjøret til høsten, men ellers forventer jeg at forhandlingene vil gå som normalt, sier Eggum.

– Situasjonen har på mange måter synliggjort hvor viktig jobb våre folk gjør, om det er knyttet til transport, reiseliv, industri eller andre sektorer, påpeker han.

Kan bli tøffe forhandlinger

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, er klar for å sette seg ned med motparten.

– Etter at vi la forhandlingene på is 13. mars har mye skjedd. Vi har et godt samarbeid med Fellesforbundet, men er forberedt på at det kan bli tøffe forhandlinger, sier Stein Lier-Hansen.

Forhandlingsdelegasjonene til Norsk Industri og Fellesforbundet møtes på Thon Hotell Opera i Bjørvika, Oslo, mandag 3. august kl. 13.00.

Powered by Labrador CMS