Arbeidsliv

Mange ledere vet ikke hva de skal gjøre dersom ansatte som jobber tett med andre mennesker ikke vil vaksinere seg.

Vaksinemotstand i staben? − Bruk styringsretten, handlingsrommet er større enn du tror

Som leder kan du ikke kreve at dine ansatte vaksinerer seg. Men du kan omplassere dem, dersom smittevernstiltak ikke er tilstrekkelig. I ytterste konsekvens kan du gå til oppsigelse.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge HR Norge er det rundt regnet 150.000 arbeidstakere som ikke er vaksinerte mot korona. Mange steder jobber disse tett opp mot andre mennesker – det være seg kollegaer, kunder eller klienter. Noen av disse kan til og med være i en risikogruppe som absolutt ikke bør smittes med korona.

Ledere vet ikke

Even Bolstad i HR Norge mener handlingsrommet til ledere med uvaksinerte ansatte er større enn mange tror. Foto HR Norge

Så hva gjør man? Når lovens bokstav er tydelig på at vaksinering er frivillig i Norge?

HR Norge får daglig spørsmål fra fortvilede ledere som ikke aner hva de skal gjøre.

− Du kan gjøre ganske mye, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad. Sammen med advokat og partner Kari Bergeius Andersen hos Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund har han skrevet en kronikk om denne problemstillingen.

Og i kronikken gjør de to det ganske klart: Lederens handlingsrom er større enn de fleste er klar over.

«Først og fremst har arbeidsgiver mulighet for å pålegge smitteverntiltak eller å omplassere den som ikke er vaksinert, dersom dette skjermer kolleger og andre for smittefare. Det å innvilge permisjon uten lønn er også en mulighet», skriver de to.

− Mange har ansatte som ikke vil la seg vaksinere, mens andre ansatte er engstelige og redde, og vegrer seg for å jobbe sammen med de uvaksinerte. Dette er problemstillinger mange ledere sliter med i dag, sier Kari Bergeius Andersen.

Ulike grøftekanter

− Mange har ansatte som ikke vil la seg vaksinere, mens andre ansatte er engstelige og redde, og vegrer seg for å jobbe sammen med de uvaksinerte, sier advokat og partner Kari Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund. Foto SBDL

Lederne står gjerne på hver sin grøftekant når det kommer til hva de tror kan gjøre, ifølge Bolstad:

− På den ene siden har du den lederen som sier: «Jeg er sjefen. Tar du ikke vaksine, må du slutte i jobben». I den andre enden finner du lederen som venter på en eller annen «tillatelse», på at «noen», gjerne staten, skal fortelle hva du kan gjøre.

− Begge deler blir feil. Som leder har du også en plikt til å handle. Og du må handle utfra ditt ansvar og innenfor ditt handlingsrom.

− Men dette berømmelige handlingsrommet? Hvor stort er det?

− Større enn de fleste tror. Men altså, du kommer lengst med å prate med folk. Dessuten er det stor forskjell på hva slags jobber dette dreier seg om. Sitter du på hjemmekontor, er det ikke så nøye med vaksine. Men dersom du jobber på et sykehjem, om bord i en ubåt eller på en oljerigg, så er det klart at utfordringene blir større, framhever Kari Andersen.

− Som leder må du ta noen valg. Og da gjelder det å gjøre noe som både er lov og lurt. Som kjent er det mye som er lov og ikke veldig lurt. Og omvendt, påpeker Bolstad.

En leder må ta hensyn til helheten, og da må også en som er uvaksinert tåle å bli omplassert

Oppsigelse som aller siste utvei

Diplomati er som oftest bedre enn artilleri. Og terapi funker gjerne er bedre enn kirurgi, mener HR Norge-sjefen. Og advokaten er enig.

− Så du kan ikke si opp folk for ikke å være vaksinert?

− I aller ytterste konsekvens kan det bli resultatet. Men da bør du ha «prøvd alt». Hvis du som arbeidsgiver forsøker å tilrettelegge til det beste for hele virksomheten, og det ikke er mulig å finne en god løsning ... Hvis du har vært igjennom hele lista med tiltak, drøftelser, fagforeninger … Da kan oppsigelse stå igjen som siste mulighet, sier Kari Andersen.

Men hun understreker at det sjelden kommer så langt.

− Husk at den som ikke ønsker å vaksinere seg også må forstå at egne valg kan få konsekvenser. Særlig når det handler om sikkerhet for andre mennesker.

− Smittevernstiltak er arbeidsgivers hovedansvar. Men å sørge for minst mulig smittefare må kunne stilles som krav for å gjøre jobben i en del tilfeller. En leder må ta hensyn til helheten, og da må også en som er uvaksinert tåle å bli omplassert eller få pålegg om å underordne seg smittevernstiltak, sier Andersen.

− Hva med permisjon uten lønn? Kan arbeidsgiver pålegge det?

− Nei. Men det kan hende at den aktuelle arbeidstakeren selv skjønner at det kanskje er en grei løsning. Husk at det ofte er andre kolleger som blir engstelige og stiller krav om tiltak.

− Bare en presisering, skyter Bolstad inn: – Det finnes de som ikke kan vaksinere seg. For eksempel på grunn av egen risiko for sykdom. Her må selvsagt arbeidsgiver ta ekstra hensyn.

Appellere til fornuften

Tilbake til «grøftekantene». Ifølge Even Bolstad er hans inntrykk at det er flest ledere i offentlig sektor som står på den grøftekanten der man «venter på tillatelse» til å handle. I den andre enden, hos de som skyter fra hofta, finner man for eksempel enkelte virksomheter innen oljeservice og små håndverksbedrifter.

Et eksempel er ledelsen i oljeriggselskapet Transocean Norge, som nylig sendte ut en melding til sine ansatte om at uvaksinerte ville miste jobben. Denne harde linjen ble senere moderert kraftig etter ganske sterke protester. I den andre enden, har du norske sykehjem. 70 prosent av norske kommuner makter ifølge NRK ikke å omplassere sykehjemansatte som ikke er vaksinerte, fordi de ikke har ressurser til å erstatte dem.

− Her som i de fleste andre tilfeller, ligger vel den beste løsningen et sted i midten, mener Even Bolstad.

− Handlingsrommet er der. Arbeidsgivers styringsrett gir deg mange muligheter, men den begrenses av lover og regler, og saklighet, sier HR-Norge-sjefen.

− Den norske tilnærmingen er jo å appellere til frivillighet og fornuft. Nakkegrep og tvang provoserer ofte til motstand.

Powered by Labrador CMS