Arbeidsliv

MINDRE PENGER: Regjeringen har fjernet retten til feriepenger for arbeidsledige. Det vil merkes på pungen for mange som er permittert etter koronautbruddet.

320.000 permitterte kan miste feriepenger

Regjeringen har fjernet retten til feriepenger for arbeidsledige. Det kan bety at om lag 320.000 permitterte nordmenn kan gå glipp av feriepenger i år.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere hadde arbeidsledige rett til dagpenger hvis de hadde vært sykmeldt i mer enn åtte uker i løpet av et år. Men i 2015 fjernet regjeringen denne ordningen. Begrunnelsen var blant annet at mange er tilbake i jobb når ferietillegget utbetales, skriver E24.

I stedet innførte regjeringen en rett for langtidsledige til å ta ut ferie uten å miste dagpengene under ferieavviklingen.

At retten til feriepenger er fjernet, får konsekvenser for mange som er rammet av koronapandemien. Personer som var permittert i hele eller deler av 2020, og som er tilbake i jobb til sommeren, mister muligheten til å opptjene flere tusen kroner i feriepenger, ifølge E24.

– Smålig og blodig urettferdig

Beregningene som er gjort av LO og Nav viser at 320.000 arbeidsledige kan til å miste feriepenger til sommeren.

– Jeg mener det er smålig og blodig urettferdig at regjeringen ikke vil dekke ferietillegget. Ikke bare rammer det veldig mange arbeidstakere. Mindre aktivitet og kjøpekraft rammer også reiselivet og økonomien for øvrig, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til E24.

Ifølge Nav vil det koste rundt 3,4 milliarder kroner å gjeninnføre ferietillegget for året 2020. Det er vel anvendte penger, mener LO-sjefen.

– Gir ikke mening

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) forsvarer fjerningen av rett til feriepenger for dagpengemottakere.

– Det gir ikke mening å betale ut feriepenger for dagpenger du er ferdig med å motta, sier han til E24.

På spørsmål om det er rettferdig at enkelte må ta dobbelt straff, ved at de både mister jobb og feriepenger, svarer Asheim slik:

– Ingenting med dette året er rettferdig. Alle har på ulike måter opplevd å bli rammet av denne krisen. Det er ingen som sier at dette er lett, sier Asheim.

Powered by Labrador CMS