Arbeidsliv

Et par hundre foretak innenfor varehandel og bilverksteder gikk konkurs i første kvartal.

40 prosent flere konkurser

Antall konkurser fortsetter å stige. Ikke siden første kvartal 2019 har det vært registrert tilsvarende høye konkurstall. Bygg og anlegg og varehandelen er hardest rammet.

Publisert Sist oppdatert

­I første kvartal i år var det registrert 1317 konkursåpninger.

− Høye strømpriser og økte renter har nok innvirkning på denne utviklingen, sier seksjonssjef i SSB Erik Fjærli.

Den største prosentvise økningen finner vi i Nordland og i Vestland fylke, med henholdsvis 69 og 57 prosent flere konkurser sammenlignet med same periode i fjor. Den største økningen i absolutte tall finner vi derimot i Viken, med 108 flere konkurser, skriver SSB i en melding. Det var ingen av fylkene som hadde nedgang i tallet på konkurser.

Bygg og anlegg og varehandel

1090 av konkursene er foretakskonkurser, med unntak for enkeltpersonsforetak. Det vil si 318 flere konkurser enn det var i samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 41 prosent. 28 prosent av foretakskonkursene var innenfor bygg- og anleggsvirksomhet, mens 20 prosent var innenfor varehandel og reparasjon av motorvogner.

Dei resterende 227 konkursene omfatter enkeltpersonsforetak og personlige konkurser, som utgjør en økning på 37 prosent for disse gruppene. Også her er det mange innen bygg og anlegg som går over ende − 38 prosent.

 
null
Powered by Labrador CMS