– Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
– Vi har strukket oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Akademikerne og Unio går ut i streik i staten, LO og YS kom til enighet 

Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen med staten ikke førte fram. Streiken rammer blant annet flere departementer, politiet og høyskoler.

Publisert Sist oppdatert

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat i en pressemelding.

Disse blir rammet av streiken i staten

Akademikerne:

* Arbeidstilsynet

* Finansdepartementet

* Kripos

* Landbruk- og matdepartementet

* Mattilsynet

* Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

* Oslo politidistrikt (OPD)

* Samferdselsdepartementet

* Statens jernbanetilsyn

Unio:

* Sametinget

* Arbeidstilsynet

* Norges miljø- og biovitenskapeligen universitet

* Norges teknisk – naturvitenskapelige universitet

* Oslo politidistrikt

* Oslo Met

* Sørøst politidistrikt, Øst politidistrikt, Finnmark politidistrikt

* De samiske videregående skoler

Kilder: Unio og Akademikerne

– Vi streiker for å beholde en avtale som sikrer at utdanning gir uttelling på lønnsslippen, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. 

Utvides mandag 

Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

Riksmekler Mats Ruland sa torsdag til TV 2 at det kanskje er det vanskeligste statsoppgjøret han har ledet. Uenigheten gjelder tariffavtalestrukturen.

Skuffet statsråd

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Tung begrunner i den samme pressemeldingen årsaken til at staten står på sitt, altså en felles avtale i staten: 

– For oss handler det om lik lønn for likt arbeid, uansett hvor du er organisert. Ulike avtaler kan bidra til økte forskjeller og det kan jeg ikke forsvare. Ansatte i samme virksomhet, med de samme oppgavene, skal ikke ha ulike lønns- og arbeidsvilkår. 

5,2 prosent for LO og YS

– Vi har fått gjennomslag for viktige elementer fra våre krav. Lønnsrammen endte på 5,2 prosent, som skal fordeles mellom et sentralt tillegg på 25 prosent og et lokalt tillegg på 75 prosent, sier YS Stat-leder Jens B. Jahren til Parat.

Forhandlingslederen fra LO, Egil André Aas sier dette har vært det vanskeligste oppgjøret i hans tid som LO Stat-leder.

– Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas, sier han.

– LO fikk innfridd vårt viktigste krav. Det betyr et lønnsoppgjør med en ramme som sikrer en lønnsutvikling i tråd med industrien, på 5,2 prosent. Samtidig fikk vi gjennomslag for vårt andre hovedkrav, nemlig at alle de ansatte i staten skal ha samme tariffavtale. Det er viktig for frontfaget og den norske modellen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Akademikerne fikk i 2016, under Erna Solbergs regjering, gjennomslag for en egen tariffavtale i staten. I 2022 valgte Unio å gå over til samme avtale.

– To ulike avtaler har åpnet for en ulik lønnsutvikling over tid, og større lønnsforskjeller. LO krevde én likelydende avtale for alle de organiserte i staten. Det kravet har vi fått uttelling for, sier LO-lederen.

Lønnsoppgjøret i staten omfatter rundt 165.000 ansatte. 

Kan få følger for eksamen

Allerede mandag trappes streiken kraftig opp. Samlet vil da over 1.900 medlemmer i Akademikerne og nær 1600 Unio-medlemmer være i streik.

Hoveddelen av de som tas ut i streik fra Unio, jobber i politiet eller innenfor høyere utdanning. NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge rammes særlig.

Rektor ved Universitet i Bergen, Margareth Hagen, sier til Bergensavisen fredag morgen at streiken vil få konsekvenser for eksamensavviklingen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Det humanistiske fakultet.

Også ved de øvrige rammede universitetene kan eksamensavviklingen bli rammet.

I tillegg rammes flere politidistrikt, utrykningspolitiet, Kripos og Økokrim. Unio har varslet at streikeuttaket blant annet rammer flere passkontor, og flere av politiets aktiviteter blir betydelig redusert.

Fra Akademikerne vil blant annet en rekke ansatte i departementene gå ut i streik.

Powered by Labrador CMS