Arbeidsliv

Institutt for samfunnsforskning har sett på omfanget av midlertidig ansettelser og innleie fra bemanningsbyrå i norsk arbeidsliv.

Andelen midlertidige og andelen ansatte i bemanningsbyrå har vært stabil siden 1995

Omfanget av midlertidig ansatte er omtrent 4 prosent i 2021, mens 3,2 prosent er selvstendige, og 1,3 prosent er ansatt i et vikarbyrå. Men bruken av eksterne underleverandører øker.

Publisert Sist oppdatert

­Institutt for samfunnsforskning (ISF) har på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet analysert bruken av midlertidige ansettelser, ansettelser i vikarbyrå og selvstendige oppdragstakere i perioden 1995-2021. Denne typen ansettelsesforhold kaller ISF for «atypisk arbeid».

Faste ansettelser dominerer

Godt over 65 prosent av befolkningen i alderen 20–66 år har hatt fast arbeid de siste årene, og det har vært en jevn økning over perioden 1995-2021. Hovedbildet er altså at de atypiske tilknytningsformene – midlertidig ansatte, selvstendige oppdragstakere og ansatte i vikarbyrå – ikke ser ut til å dominere økonomien. Andelene i disse ansettelsesformene er forholdsvis små sammenliknet med dem som er i fast jobb, men blant de sysselsatte utgjør de likevel til sammen i underkant av 10 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS