Arbeidsliv

Bemanningsforetak må fra 1. januar i år være godkjent av Arbeidstilsynet for å drive lovlig. Illustrasjonsfoto: iStock

Antall bemanningsforetak mer enn halvert etter krav om godkjenning

Før nyttår fantes det rundt 3.000 bemanningsforetak i Norge. Med kravet om godkjenning fra Arbeidstilsynet er antallet mer enn halvert.

Publisert Sist oppdatert

– Per i dag er det 1.278 virksomheter som er godkjent i den nye godkjenningsordningen, forteller Silje Lysaker Smeby i Arbeidstilsynet til Dagens Perspektiv.

Utslagene av regelendringene for innleie av arbeidskraft fra 1. april 2023 og godkjenningskravet fra 1. januar 2024 er med andre ord store. Målet er flere faste ansettelser i norsk arbeidsliv, og mindre midlertidighet.

Silje Lysaker Smeby er seksjonsleder i Arbeidstilsynet. Foto Foto: Arbeidstilsynet

Tidligere i år fortalte Dagens Perspektiv historien om bemanningsselskapet Sonar, som mistet 80 prosent av omsetningen da de nye innleiereglene kom.

Må drive lovlig

Smeby er seksjonsleder for godkjenninger og meldinger i Arbeidstilsynet. De 1.278 foretakene er såkalte juridiske enheter. Sammenlignet med de rundt 3.000 juridiske enhetene i den gamle ordningen er nedgangen nærmere 60 prosent.

Inkluderer vi alle underenheter er det nå 3.261 selskaper som har status som «godkjent» og «lovlig».

Silje Lysaker Smeby forklarer:

– Tallene det vises til i det offentlige registeret er inkludert underenheter. Søknaden sendes på juridisk enhet, og det er den vi godkjenner. Underenhetene arver statusen til juridisk enhet.

Leier du inn arbeidskraft fra bemanningsforetak? Hos Arbeidstilsynet kan du sjekke om selskapet er godkjent for utleie av arbeidskraft.

Målet med den nye godkjenningsordningen er klart: «Fra nyttår må alle bemanningsforetak ha godkjenning fra Arbeidstilsynet for å kunne drive lovlig utleie. Den nye godkjenningsordningen skal bidra til å luke ut useriøse bemanningsforetak og gjøre det lettere for innleievirksomheter å velge seriøse tilbydere av arbeidskraft».

Selskaper som mangler godkjenning, driver altså per definisjon ulovlig virksomhet.

Her kan du sjekke om bemanningsforetaket driver lovlig.

Kontrollerer både innleier og utleier

Cathrine Prahl Reusch er seksjonsleder for arbeidslivskriminalitet hos Arbeidstilsynet:

– Vi har gjennom de siste årene hatt en særlig tilsynsaktivitet rettet mot ulovlig innleie. Denne aktiviteten fortsetter i 2024. Som en del av dette, vil det også være aktuelt å føre tilsyn med hvorvidt bemanningsfortakene er godkjente og om virksomhetene leier inn arbeidskraft fra godkjente bemanningsforetak, sier hun til Dagens Perspektiv.

Ulovlig innleie får konsekvenser

I 2023 ble altså reglene for å leie inn arbeidstaker fra bemanningsforetak strammet inn. Som hovedregel er det kun lovlig å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak i disse tilfellene:

  • For arbeid i stedet for en annen (vikariat)
  • Avtale om innleie fra bemanningsforetak med bedriftens tillitsvalgte
  • Midlertidig behov for spesialkompetanse innenfor rådgivnings- og konsulenttjenester
  • Behov for helsepersonell for å sikre forsvarlig drift av helse- og omsorgstjenester
  • Det er forbudt å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold og Vestfold.

Fortsatt er det adgang til å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak for avløsning i jordbruket og ved innleie ved innleie til kortvarig arrangement. For de kortvarige arrangementene har NHO varslet omkamp, organisasjonen ønsker et langt videre unntak.

Konsekvensene av ulovlig innleie være flere:

  • Innleid arbeidstaker gå til sak og kreve fast ansettelse. Dersom domstolen slår fast at innleien har vært ulovlig, kan den gi en dom om at innleid arbeidstaker er fast ansatt hos innleier
  • Innleid arbeidstaker kreve erstatning fra innleier
  • Dere bli pålagt å avslutte det ulovlige innleieforholdet av Arbeidstilsynet
  • Arbeidstilsynet gi dere overtredelsesgebyr for brudd på regelverket

LES MER | Oslo tingrett: Søksmål om innleieforbudet må behandles av Efta-domstolen

Kravene til godkjenning

For at et bemanningsforetak skal være godkjent, har Arbeidstilsynet gjennom en automatisert søknadsprosess slått fast at foretaket oppfyller vilkår for å bli godkjent. Dette gjelder krav til:

  • arbeidsavtaler
  • vernetjeneste
  • registrering i lovpålagte offentlige register
  • rutiner for likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie
  • yrkesskadeforsikring eller tilsvarende som sikrer arbeidstakere kompensasjon i tilfelle yrkesskade

Det er lovlig å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak som har godkjenning. Innleiere må likevel være oppmerksom på at arbeidsmiljøloven stiller noen krav til når det er lovlig å leie inn arbeidskraft fra et godkjent bemanningsforetak.

Virksomhetene får automatisk vedtak om godkjenning når de sender inn søknaden. Søknadsskjemaet gir veiledning under utfylling. Virksomhetene får ikke mulighet til å sende inn søknad dersom de ikke oppfyller kravene til godkjenning.

Selv om virksomheten har fått godkjenning, kan Arbeidstilsynet i etterkant manuelt kontrollere om kravene for godkjenning er oppfylt. Oppfylles de ikke, vil selskapet få tilbakekalt godkjenningen, og statusen i det offentlige registeret oppdateres til «ikke godkjent».

Kilde: arbeidstilsynet.no

Powered by Labrador CMS