Arbeidsliv

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) er i sorg etter riksmekler Nils Dalseides bortgang. Her er Dalseide flankert av førstnevnte og NHO-leder Kristin Skogen Lund etter meklingen mellom NHO, LO og YS.

Arbeidslivet hyller avdøde riksmekler Nils Dalseide

Publisert Sist oppdatert

Så sent som under vårens mekling mellom LO og NHO bidro riksmekler Nils Dalseide med å finne en løsning for lønnsoppgjøret i frontfaget.

Etter at hans bortgang ble kjent søndag, har meldinger om sorg og med hyllest strømmet inn.

– Nils har gjennom sin klokskap, og evne til å skape tillit mellom partene i arbeidslivet, bidratt til å lose en rekke vanskelige oppgjør i havn på en god måte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Arbeidslivet er av samme oppfatning.

– Han var en sterk og tydelig embetsmann og representant for den norske arbeidslivsmodellen og meklingsinstituttet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han sier han mottok nyheten om riksmekler Nils Dalseides bortgang med sorg.

– Han hadde en unik evne til å skape tillit og gjensidig forståelse. Jeg kjenner ham som en faglig dyktig person, redelig og alltid med en lun humor, gode historier og et smil på lur.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund sier at NHO i alle år har hatt et svært godt samarbeid med Dalseide.

– Personlig kjente jeg ham som en meget intelligent og dyktig fagmann, med stor integritet. Han hadde alltid en god historie eller en lun kommentar å ty til når det blåste som verst i meklingene, sier hun.

Unio-leder Ragnhild Lied karakteriserer samerbeidet med Dalseide som «svært godt og fortrolig».

– Jeg kjente Dalseide som en kunnskapsrik og samfunnsengasjert person som var opptatt av å ha en tett dialog med partene, sier hun.

– Mange vil nok huske ham for hans gode historier og humoristiske kommentar som han hadde på lur – både i meklingssituasjon og i foredrag, sier Lied.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten omtaler Dalseide som kunnskapsrik og samfunnsengasjert.

– Personlig vil jeg savne de gode og tillitsfulle diskusjonene vi hadde, og også hans mange betraktninger og anekdoter rundt ulike samfunnsspørsmål. I dag går våre tanker først og fremst til Dalseides etterlatte, nære venner og kollegaer, sier Bratten.

Hun får støtte av Akademikerne-leder Kari Sollien.

– Nils Dalseide var en dyktig riksmekler som klarte å finne løsninger selv når motsetningene virket fastlåste og uoverkommelige. Hans store engasjement for norsk arbeidsliv viste han sist da han loset meklingen i staten i havn for to uker siden, hun til NTB.

YS-leder Jorunn Berland slutter seg til:

– Han har vært en riksmekler med stor tillit hos partene, og har gjennom sin klokskap vært viktig for å lose vanskelige oppgjør i havn. Vi er takknemlig for hans betydelige innsats for det norske arbeidslivet. Våre tanker går til hans familie, sier Berland til NTB.

Dalseide har vært mekler hos riksmekleren siden 2004, og riksmekler siden 1. september 2013. Han døde søndag 10. juni, 65 år gammel.

Dalseide ble født i Ål i Hallingdal i 1952, men var bosatt i Elverum. Han har også jobbet som sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett siden 1992.

Powered by Labrador CMS