Arbeidsliv

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid (f.v.) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Arbeidslivet styrket seg under koronakrisen

LO og NHO melder om økt medlemstall.

Publisert Sist oppdatert

De siste 15 årene har andelen arbeidstakere som er fagorganisert omtrent ikke rikket seg. Det var 50 prosent i 2006 og det var 50 prosent i 2019.

Nå melder LO om at de har sett kraftig vekst i medlemstallet i år, kanskje som følge av koronakrisen og økt usikkerhet.

Men selv denne veksten er ikke er stort sprang fra tidligere.

I 2019 fikk LO 15.683 nye medlemmer. Så langt i år er medlemsveksten på rundt 20.000. Det er 30 prosent høyere vekst, men fortsatt ikke nok til å forrykke maktbalansen nevneverdig for en organisasjon med nesten 1 million medlemmer.

Faktisk er det NHO som har sett den største prosentvise veksten.

NHO kunne på sin side rapportere om 3000 nye medlemsbedrifter så langt i år. Disse sysselsetter over 21.000 årsverk, ifølge Dagbladet Børsen. Det er en vekst på 4 prosent i antall årsverk.

Ifølge Kristine Nergaard i Fafo som holder oversikt over fagorganiseringen, er 80 prosent av arbeidstakerne i offentlig sektor organisert, mens andelen i privat i 2017 (siste spørreundersøkelse) var på 38 prosent.

Norge har lavest andel organiserte i Norden. Danmark har 67 og Island har 92 prosent.

Halvparten i Fagforbundet

Ifølge Fagbladet er det LOs medlemsorganisasjon Fagforbundet, hvor man finner blant annet Sykepleierforbundet, at veksten har vært sterkest. Halvparten av de nye medlemmene (10.000) har meldt seg inn her.

Halvparten av de nye medlemmene er også under 30 år.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen peker på at utvidelse av permitteringsperioden til 52 uker, høyere dagpengesatser for de permitterte og arbeidsledige, samt lønnstilskudd til bedriftene, er saker som LO har vært synlige med under krisen.

– Dette er tiltak som regjeringen i utgangspunktet ikke ville ha, men som de til slutt måtte gi etter for. Tiltak som har vært med på å sikre tryggheten til de som har mistet jobben og de som frykter for å miste jobben, sier Gabrielsen til Fagbladet.

Powered by Labrador CMS