Arbeidsliv

Hva er forskjellen på oppsigelse og avskjed? Juristene svarer.

Avskjed vs oppsigelse − når kan man gi avskjed?

En arbeidsgiver mener en ansatt har opptrådt svært illojalt og ønsker å gi hen umiddelbar avskjed – uten oppsigelsestid. Men det kan man ikke gjøre uten videre.

Publisert Sist oppdatert

­

Spørsmål: Jeg står nå overfor en litt vanskelig situasjon i min bedrift. Over en lengre periode er det en ansatt som har opptrådt svært illojalt. Vi har forsøkt å si ifra ved flere anledninger, men det har ikke bedret seg. Nå er vi en situasjon hvor vi ikke ser en annen utvei enn å si opp vedkommende. Vi ønsker imidlertid ikke at den ansatte skal jobbe ut oppsigelsestiden på tre måneder, men heller gå direkte til avskjed. Hva er egentlig vilkårene for at arbeidsgiver kan benytte seg av avskjed istedenfor oppsigelse?

Svar: Avskjed innebærer at den ansatte må forlate arbeidsstedet umiddelbart, mens ved oppsigelse har den ansatte rett til å arbeide i oppsigelsestiden. I den situasjonen du beskriver, er det aktuelt å vurdere avskjed. Siden avskjed er en inngripende handling for arbeidstakeren og representerer den alvorligste reaksjonsformen fra arbeidsgiver, er det imidlertid strenge krav som må oppfylles. Helt overordnet kan ikke en arbeidsgiver avskjedige en ansatt uten saklig grunn. For at arbeidsgiver skal kunne benytte seg av avskjed som reaksjon, må arbeidstaker ha begått grove pliktbrudd eller på annen vesentlig måte brutt arbeidskontrakten. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 15-14.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS