Arbeidsliv

Personopplysninger må alltid behandles med varsomhet.

­Behandling av personopplysninger

Arbeidsgiver mottok klage på behandling av personopplysninger ved oppfølging av en ansatt med behov for tilrettelegging.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en ansatt som har redusert arbeidsevne etter en ulykke. Vi har nå i lengre tid forsøkt å tilrettelegge best mulig, og vi har dokumentert dette grundig. I forbindelse med et oppfølgingsmøte kom dette opp, og etter møtet klaget den ansatte på at vi har behandlet vedkommendes personopplysninger uten samtykke. Hva bør vi gjøre nå?

Svar: I utgangspunktet er det bra at dere har dokumentert oppfølgingen av den ansatte, fordi dette er en forutsetning for å kunne vise hvilken tilrettelegging som er gjort.

For å behandle arbeidstakers personopplysninger må dere imidlertid ha et rettslig grunnlag etter personvernforordningen (GDPR). Et alminnelig utgangspunkt for behandling av personopplysninger er ofte samtykke, slik også den ansatte viser til. Som følge av maktubalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er et samtykke fra en ansatt veldig sjelden ansett for å være "frivillig", ettersom den ansatte kan føle seg presset til å samtykke. På bakgrunn av dette er samtykke fra en ansatt ofte ikke et anvendelig rettslig grunnlag for å behandle personopplysninger for en arbeidsgiver.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS