Arbeidsliv

Det har vært mest støy rundt bemanningsbransjen innen bygg og anlegg.

Bemanningsbransjen tilpasser seg

Publisert Sist oppdatert

NHO Service har satt i gang arbeidet med å utvikle nye bemanningskontrakter.

Bakgrunnen er lovforslaget om nye regler på innleiefeltet i arbeidsmiljøloven som regjeringen la frem etter instruks fra Stortingsflertallet.

Fagsjef i NHO Service, Even Hagelien, forklarte seg tirsdag for arbeidskomiteen på Stortinget:

– Vi som bransje har innsett at dagens bemanningskontrakter ikke kan videreføres. Derfor har vi satt igang arbeidet med nye standardkontrakter, uttalte han.

På spørsmål fra saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) om grunnen til at NHO Service ikke lenger ville videreføre kontrakten de nå bruker er den nye loven, svarte Hagelien bekreftede.

– Vi legger til grunn at det som er foreslått i lovteksten blir vedtatt. Dette er ikke i tråd med de kontraktene vi har i dag hvor det åpnes for å ikke betale lønn mellom oppdrag, utdyper Hagelien til Dagens Perspektiv.

Det er den nye definisjonen på fast ansettelse som gjør at NHO Service tar grep.

Definisjonen stiller blant annet krav til at arbeidstaker må sikres forutsigbarhet for arbeidsomfang (eksempelvis en konkret stillingsprosent). Avtaler om såkalt «fast ansettelse uten garantilønn» som ikke gir noe garantert minste arbeidsomfang, vil ikke kunne videreføres uten å komme i strid med bestemmelsen.

– Det er naturlig å erstatte disse kontraktene med kontrakter hvor folk ansettes i en ordinær stilling med en stillingsprosent, sier Hagelien.

Han påpeker at det er viktig for bemanningsbedriftene at man får en overgangsordning slik at det blir tilstrekkelig tid til å gjennomføre det som kan bli en betydelig omstilling.

– Her er det mange kontrakter som må endres og flere strukturer som må tas tak i. Det vil kreve mye arbeid. Vi regner med at lovgiver gir oss tilstrekkelig tid til dette arbeidet, sier han.

Nokså fornøyd bemanningsbransje

NHO Service har flere medlemmer i bemanningsbransjen. Hageliens oppfatning om det nye lovforslaget er at det ikke er for rigid og at det vil opprettholde næringslivets behov for fleksibilitet og vikarer i travle perioder.

I lovforslaget ligger det inne en begrensning i bruken av bemanningsbyråer som bare skal gjelde for bygg og anlegg-bransjen.

Ifølge begrensningen skal avtaler om innleie bare inngås i bedrifter som er bundet av en landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett. Små bedrifter uten tariffavtale kan dermed se langt etter innleiekontrakter.

Oppfatningen under høringen var at dette vil kunne bidra til å rydde opp i den mest useriøse delen av bransjen.

Ifølge Jon Sandes i Byggenæringens landsforening har man nylig sett eksempler på bedrifter som oppretter egne bemanningsbyråer og leier ut til seg selv fordi det er lønnsomt.

– Det er ikke holdbart, sier han og støtter det som vil være en betydelig innstramming for egne medlemmer, men som han mener er noe man er nødt til å gjøre.

Hagelien mener det vil være tilstrekkelig å innføre en begrensning i bygg og anlegg siden denne bransjen har sett en spesiell vekst innen bruken av innleie. Men arbeidstakersiden ønsker å få begrensningen gjeldene i alle bransjer.

NHO Service får støtte fra de andre arbeidsgiverorganisasjonene.

Ikke nok for fagbevegelsen

– Kun bygg- og anlegg er ikke nok, begrensingen bør gjelde generelt, uttalte LOs Trude Tinnlund.

Hun peker på at det finnes mange eksempler på bransjer som blir utfordret av de samme problemene som man har sett innen bygg og anlegg, blant annet næringsmiddelproduksjon, fiskeri, kjøttproduksjon, offshore og offentlige tjenester.

Steinar Rindhølen i Norsk Arbeidsmandsforbund synes det er en gåte hvordan nye aktører kan vinne store tunnel-kontrakter ved hjelp av store innslag av innleid arbeidskraft.

Heidi Nordby Lunde (H) spurte arbeidstakerne om de syntes situasjonen var bedre før da bedriftene permitterte i tusentall?

Steinar Krogstad i Fellesforbundet svar var at det faktisk var å foretrekke når man tok med de negative konsekvensene av innleie i betraktningen.

Definisjonen av fast ansettelse

De aller fleste som ga sine høringssvar, konkluderte med at regjeringens definisjon på hva som skal være fast ansettelse og at denne tas inn i loven er riktige grep.

Men Trond Markussen i NITO ønsker at det presiseres.

– Slik det står i dag er ikke lovteksten fullt ut dekkende for alle arbeidsforhold. Den kan enkelt omgås med permitteringer mellom oppdrag, sa han.

Powered by Labrador CMS