Arbeidsliv

Kan sjefen din sette betingelser for hvorvidt du kan ta ferie eller ikke?

Betinget ferie – hva innebærer det?

Kan arbeidsgiver sette betingelse for uttak av ferie? At kolleger overtar arbeidsoppgavene for eksempel? Og dersom ferien går i vasken fordi betingelsene ikke oppfylles, får du noen form for kompensasjon da?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt i et mellomstort selskap, og søkte om fri en uke i mars for å besøke familien min i Bergen. Arbeidsgiver innvilget dette på den betingelse at de to andre på avdelingen kunne jobbe. Etter bekreftelse fra kollegene mine, booket jeg flyreisen.

Hvilken adgang har arbeidsgiver til å inngå en avtale om "betinget" ferie, og har jeg krav på å få kompensert utgifter til flyreisen hvis det viser seg at jeg må jobbe på grunn av uforutsette hendelser?

Svar: Utgangspunktet er at det er arbeidsgiver som bestemmer når ferien skal legges, jf. ferieloven § 6 første ledd. Hvorvidt du har rett til å ta ut ferie, vil avhenge av hva som kan avtales og er avtalt mellom deg og arbeidsgiver.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS