Arbeidsliv

Bergen er blant verdens 50 mest populære cruisedestinasjoner, men det blir ikke så mye penger av det som folk tror ifølge ny forskning.

Cruiseturister: Bruker mindre og kommer ikke tilbake

En fersk forskningsrapport Universitetet i Bergen slår fast at selv om cruiseturister får flere muligheter å bruke penger på land, øker ikke forbruket deres.

Publisert Sist oppdatert

– Selv om mulighetene for å bruke penger øker, så går ikke forbruket blant cruiseturistene opp, i motsetning til forbruket blant andre turister, sier professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnspsykologi ved UiB til forskning.no.

Sammen med kollega Katharina Wolff har de gjennomført undersøkelsen "Exploring assumptions about cruise tourists’ visits to ports" publisert i fagmagasinet Tourism Management Perspectives, desember 2015. Les hele artikkelen her

I studien sammenlignet de turistenes pengebruk på hverdager med søndager og helligdager. Samtidig blir det satt stadig nye rekorder i antall cruiseskipsanløp til Bergen. Disse rekordene blir ofte hyllet av lokal turistnæring, presse, havnevesen og politikere.

Men det resulterer altså ikke i mer penger.

– Det finnes en myte om at cruiseturister bruker lite penger på land fordi det er lite å bruke pengene på. Den myten er ikke sann, sier han til forskning.no.

Tidligere undersøkelser har hevdet at cruiseturistene legger igjen 500 millioner kroner årlig i Bergen.

Det innebærer i så fall at hver cruiseturist i gjennomsnitt bruker 1200 kroner dagen. Den ferske studien viser derimot at cruiseturister la fra seg rundt 300 kroner dagen eller mindre. Det var minst av alle turistgrupper og kun halvparten av lavbudsjettreisende som campingturister og backpackere når overnatting var trukket fra.

Populær havn

Bergen er blant de 50 mest besøkte cruisehavnene i verden og er den største cruisehavnen i Norge. I følge Innovasjon Norge mottok Bergen 323 cruiseskip og 442 759 passasjerer i 2014, som var et rekordår. I 2015 mottok Bergen 276 cruiseskip med 429 504 passasjerer. Foreløpig viser cruisestatistikk fra Bergen havn at det er registrert 290 anløp for 2016.

I gjennomsnitt bruker hver cruisepassasjer i underkant av 4000 kroner på land i løpet av hele sin Norgesferie. Det er langt unna gjennomsnittsforbruket til de landbaserte turistene, som ligger på hele 13.470 kroner i løpet av hele ferien.

Antallet cruiseturister har tidoblet seg i løpet av de siste tretti årene på verdensbasis.

En annen myte som knuses i den nye studien, er antakelsen om at cruiseturistene vil komme tilbake til Norge eller Bergen som landturist. Mange hevder at når cruiseturistene får se hvor fint det er her, så kommer de tilbake som landturister.

– Det ser ikke ut til at cruiseturisme har noen verdi som markedsføring av Norge som ferieland, sier Svein Larsen til forskning.no.

Powered by Labrador CMS