Arbeidsliv

Regjeringen vil ha mindre bruk av konkurranseklausuler i ansettelseskontrakter. Nytt lovforslag er sendt til Stortinget.

Delte meninger om lovregulering av konkurranseklausuler

Nytt lovforslag skal gjøre dette vanskeligere og dyrere for bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Les også: Jubler for nye karanteneregler

Det skriver Finansavisen.

I dag er det opp til arbeidsgiver og arbeidstaker å bli enige om klausuler i arbeidskontrakten. Heretter ønsker regjeringen å lovregulere dette.

Forslaget innebærer at bedrifter nå må ha «særlige behov» for å kunne avtale slike klausuler. Karanteneperioden skal ikke vare mer enn ett år, og arbeidstakeren skal ha full lønn hele perioden – maksimalt 16 G (rundt 1,6 millioner kroner, red.anm.).

Høringen ble gjennomført under den rødgrønne regjeringen, men nå har den blåblå regjeringen børstet støv av forslaget. Loven skal vedtas innen sommeren.

Leder i Akademikerne, Knut Aaberge, har jobbet for forslaget siden 2008.

– Jeg har hatt kontakt med tre forskjellige arbeidsministre i Arbeiderpartiet, som alle har lovet å gjøre noe med dette spørsmålet. Det som var skuffende var at ingen av ministrene klarte å komme opp med noe. Derfor er vi fornøyde med at Robert Eriksson nå har lagt forslaget frem, sier han til Finansavisen.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er derimot skeptisk til lovforslaget.

– Det er overraskende at en blå regjering tar til orde for dette. Vi ser behov for lovregulering, men vi opplever dette som nokså arbeidstakervennlig, sier Alisdair Munro, bransjedirektør i kunnskap og teknologi, til avisen.

Regjeringens forslag:

Konkurranseklausul:

Kan inngås når arbeidsgiver har et særlig behov for konkurranse. Arbeidsgiver får anledning til å beskytte bedriftshemmeligheter og know-how. Kan inngås for opptil ett år. Arbeidstaker har rett på kompensasjon. Denne kompensasjonen skal utgjøre full lønn, med et tak på 1,6 millioner kroner (16G)

Kundeklausul:

Kan inngås for kunder som arbeidstakeren har hatt kontakt med eller ansvar for det siste året før arbeidsforholdet avsluttes. Klausulen må inneholde opplysninger om hvilke kunder den gjelder for, og kan inngås for inntil ett år

Ikke-rekrutteringsklausul:

Skal forbys, med unntak av situasjoner der det pågår forhandlinger om virksomhetsoverdragelse, eller hvis det akkurat har skjedd en virksomhetsoverdragelse

Kilde: Regjeringen

Powered by Labrador CMS