Arbeidsliv

Finlands statsminister foreslo i fjor å innføre fire dagers arbeidsuke for hele den finske arbeidsstyrken.

Den ferske finske statsministeren vil ha firedagers arbeidsuke

Verdens yngste statsminister Sanna Marin vil at hele landets arbeidsstyrke enten skal ha firedagers jobbuke eller ha seks timer arbeidsdager.

Publisert Sist oppdatert

Finland har vært i spissen for fleksible arbeidstider i mange år.

En lov fra 1996 gir de fleste arbeidstakere rett til å justere sine egne arbeidstimer med opptil tre timer tidligere eller senere enn hva arbeidsgiver i utgangspunktet krever.

Det internasjonale nettmagasinet Quartz skriver at firedagers arbeidsuke vil gjøre det mulig for folk å bruke med tid sammen med familiene sine. Marin kaller forslaget «det neste steget i arbeidslivet».

Den finske femparti-regjeringen har derimot understreket at forslaget foreløpig ikke er på den politiske dagsorden.

Ville ha 32-timers arbeidsuke

Marin er ikke den første politikeren som foreslår å kunne ned på antall arbeidstimer. Sverige testet for et par år siden ut sekstimers arbeidsdager.

Det britiske Labour-partiet sa i september i fjor at dersom de ble valgt til å styre landet i desember (noe de ikke ble), at de ønsket å innføre 32-timers arbeidsuke i løpet av de neste ti årene.

I Frankrike er en vanlig arbeidsuke blitt redusert til 35 timer, fra 39 timer som var normalen før 2000.

En rekke internasjonale selskaper har de siste årene kjørt sine egne eksperimenter for å teste ut om det lønner seg å redusere arbeidstiden.

Selskapet Perpetual Guardian fra New Zealand testet ut fire dagers arbeidsuke før de formelt innførte det i november 2018.

I Irland skiftet et rekrutteringsfirma kalt ICE Group til firedagers arbeidsuke og oppdaget at vanene til folket endret seg: ansatte tok mindre pauser og sjekket sosiale medier sjeldnere.

Powered by Labrador CMS