Arbeidsliv

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan smile fornøyd med mer enn 10 milliarder mer i statskassa på grunn av den ekstra arbeidsgiveravgiften.

Ekstra arbeidsgiveravgift ga 10,4 milliarder kroner mer statskassa i 2023

­Regjeringens grep om å pålegge bedriftene ekstra arbeidsgiveravgift for høyt lønnede ansatte, ga resultater i form av mer penger i statskassa. I 2023 fikk staten 10,4 milliarder mer å rutte med fra den ekstra arbeidsgiveravgiften.

Publisert Sist oppdatert

Grunnlaget for arbeidsgiveravgift er den totale summen av lønn og annen godtgjørelse hver enkelt ansatt får i «lønningsposen».

Det totale grunnlaget for arbeidsgiveravgift i hele Norge var i desember 2022 på 116.886 millioner kroner, altså nesten 117 milliarder kroner.

I desember 2023 var tallet økt med hele 36,7 prosent – til 159.781 millioner kroner (nesten 160 milliarder), viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå..

Ekstra arbeidsgiveravgift

Det var i statsbudsjettet for 2023 at regjering ila en ekstra arbeidsgiveravgift på ansatte som tjente over 750.000 kroner i året. Dette skulle være en midlertidig ordning, men er ikke fjernet i statsbudsjettet for 2024. Dog er grensen satt høyere – til 850.000 kroner.

Ser man kun på det ekstra arbeidsgivergrunnlaget, som kom som følge av regjeringens tiltak, så utgjorde det 208,1 milliarder kroner i 2023.

Med en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent av denne summen, ga det statskassa pene 10,4 milliarder kroner milliarder kroner i ekstrainntekter i 2023.

Ekstra inntekter til hvilken pris?

Administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide. Foto Abelia

Arbeidsgiverorganisasjonen for teknologi- og kunnskapsbedrifter, Abelia, har vært sterkt kritisk til den ekstra arbeidsgiveravgiften.

– Tallene fra SSB viser at økt arbeidsgiveravgift gir staten store inntekter, men vi mener de negative konsekvensene er langt større. Abelia frykter at dette gjør det vanskeligere å fase ut den ekstra arbeidsgiveravgiften, sier administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide til Dagens Perspektiv.

– Finansminister Vedum har sagt at skatten er midlertidig, men har ikke sagt noe om når den skal utfases.

– Selv SV misliker denne skatten og kaller den "en skatt på arbeidsplasser som har en negativ effekt for de ansatte", påpeker Eriksen Søreide.

Abelia mener at økt arbeidsgiveravgift på «mangelvaren kompetanse» treffer spesialister med høy utdanning.

– Dette gjør norske IKT-hoder og problemløsere dyrere i drift, og bidrar til svekket internasjonal konkurranseevne, mener Øystein Eriksen Søreide.

Powered by Labrador CMS