Byggenæringen ble enige om lønn onsdag. Nå frykter entreprenører for konsekvensene av økte lønnskostnader.

Enige om lønn i byggebransjen: Entreprenører frykter for framtiden 

Liten aktivitet i byggenæringen gjør at enigheten i lønnsoppgjøret kommer med en bismak for byggentreprenører som frykter økte kostnader og massive kutt i arbeidsstokken.

Publisert

– Vi unner alle håndverkere god lønn. Det er totalbildet vi synes er fryktelig vanskelig, sier Stian Råmunddal, konsernleder for Seltor Gruppen AS, til NRK.

Enighet onsdag

Onsdag ble det kjent at Fellesforbundet, etter mekling 12 timer på overtid, kom til enighet med NHO Byggenæring om en lønnsøkning på 5,2 prosent. Det forhindret en streik blant 17.000 arbeidere. 

Av lønnsøkninger vil alle få et generelt tillegg på 7 kroner. I tillegg heves minstelønnssatsen med 12 kroner.

Avtalen skal også sikre kjønnstilpasset verneutstyr.

– Dette er en god dag for bygningsarbeidere i Norge, og jeg er aller mest fornøyd med totaliteten i oppgjøret for våre medlemmer, sa forhandlingsleder for Fellesforbundet, Christian Justnes da enigheten var et faktum. 

Det kunne blitt storstreik om partene ikke hadde kommet til enighet. Ved brudd i forhandlingen ville 16.700 bygningsarbeidere gått ut i streik. Store entreprenører som Veidekke, Peab og Skanska ville blitt rammet ved en streik.

Økte kostnader og dystre utsikter

Entreprenør Stian Råmunddal i Seltor Gruppen tror imidlertid at lønnsoppgjøret vil føre til økte lønnskostnader, og at kostnadsøkningene vil gjøre det enda vanskeligere å vinne jobber. Han kaller utsiktene i byggebransjen for dystre.

Entreprenøren tror at hele bransjen står overfor massive kutt i arbeidsstokken.

Også styreleder Endre Andersen i Entreprenør Ulf Solbakken AS frykter lønnsoppgjøret kan by på utfordringer.

– Vi må jo hente det inn en plass, og da må vi ha mer ut av kundene. Det blir en utfordring å presentere det, spesielt om det ikke allerede er lagt inn forbehold om prisøkning, sier han til kanalen.

Powered by Labrador CMS