Arbeidsliv

Færre svensker vil kjøpe svarte tjenester

Ifølge det svenske Skatteverket mener nå nesten halvparten av svenskene at det er galt å kjøpe svart arbeide, som endrete seg radikalt etter at Sverige innførte det såkalte husavdraget i 2007 og 2008. Nå tetter myndighetene i Sverige igjen fradragsmulighetene.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver nettavisen Arbeidsliv i Norden, som utgis av Nordisk Råd.

Da avdragsordningene ble innført sa 17 prosent av de spurte sa at det var helt feil å kjøpe slike tjenester. I 2012 svarte 47 prosent at det var galt å kjøpe svart arbeid. I et forslag fra den svenske regjeringen foreslås at avdragene for de to avdragsordningene RUT og ROT reduseres med henholdsvis 50 % til 25.000 kroner og maks 30 % for ROT. RUT-avdraget har omfattet tjenester innenfor rengjøring, vedlikehold og vaskerom, mens TOT har stått for renovasjon, renovering, ombygging og utvidelse. I det nye forslaget går det frem at matlaging ikke lenger omfattes av ordningen. Endringene er foreslått innført fra 1 januar 2016, og beregninger innebærer at dette kan gi den svenske statskassen 5,7 milliarder svenske kroner.

Hensikten med ordningen har vært å reduserer omfanget av svart arbeid, samt skape nye jobber ved å øke etterspørselen etter tjenestene som er omfattet av ordningen, gjennom å gjøre tjenestene billigere for privatpersoner.

I følge Arbeidsliv i Norden har ordningen vært kontroversiell, men også stadig mer populær og brukt. 2014 ble det registrert 4,5 millioner kjøp, en økning på 2,5 millioner kjøp fra 2012. Kritikken av ordningen har gått på at det er de som allerede har nok nyter godt av det. Statistikken viser også at det er mer vanlig blant de med høyere inntekter å benyttet seg av det. 2014 var skattefradraget på 16,9 milliarder svenske kroner. De som er for ordningen viser til at det er skapt mange nye arbeidsplasser, spesielt for kvinner som tidligere har hatt problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet.

Powered by Labrador CMS