Arbeidsliv

Fem smarte tips for å bli klar for jobb igjen

Etter en lang og velfortjent ferie kan det være en stor overgang å komme tilbake på jobb. Her får du noen tips om hvordan du kan få en enklere start på jobbhverdagen.

Publisert Sist oppdatert

­Det er STAMI, Statens arbeidsmiljøinstitutt, som fortjener «kred» for de gode rådene. (STAMI) er det nasjonale kunnskapssenteret for arbeidsmiljø og arbeidshelse og er organisert under Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Tipsene er riktignok en årlig «øvelse», men de blir ikke dårligere av den grunn. Uansett om du er medarbeider eller leder, rådene er like gode for alle. Uansett hvor mye du ønsker deg en ekstra uke til, sommerferien vil ta ubønnhørlig slutt en gang, uansett.

Døgnrytmen – og søvn, søvn, søvn

Så her kan du lese instituttets anbefalinger slik at du blir klar til jobb – når den tid kommer:

  1. Husk at dette er den samme jobben du gjorde før sommerferien. Ikke bruk tid og krefter på å grue deg til å jobbe. Forventinger om at noe blir negativt, kan bli selvoppfyllende.
  2. Snu døgnrytmen til hverdagen igjen – for å unngå at du føler deg trøtt og ute av form de første arbeidsdagene. Å kjenne seg trøtt de første dagene etter ferien, er ofte jet-lag. Justér feriedøgnrytmen til normal døgnrytme ved å legge deg tidligere, og stå opp tidlig to til fire dager før første arbeidsdag.
  3. Kutt ut alkohol de siste to til tre døgn før første arbeidsdag. Styr unna «en siste fest». Selv små mengder alkohol forstyrrer kvaliteten på søvnen. For å føle seg uthvilt, trenger en god søvnkvalitet og passe mengde søvn.
  4. Forsøk å stå på for fullt fra første arbeidsdag. Det finnes ingen grunn til å starte forsiktig eller jobbe lite den første uken. Er du effektiv, opplever du mestring og jobbtilfredshet. Dette kan gjøre resten av første uken mye enklere.
  5. Når du er tilbake på jobb, ha tålmodighet med kolleger som forteller om sine fantastiske opplevelser i ferien. Forsøk ikke å irritere deg eller være misunnelig. Det går bare utover deg selv.
Powered by Labrador CMS