Arbeidsliv

Hvis du blir syk i ferien, har du da rett til å ta ferie 'om igjen'? Juristene svarer.

Ferieavvikling ved sykdom

Juristene forklarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har planlagt fire uker sommerferie fra og med neste uke. Den siste tiden har jeg imidlertid vært sykemeldt fra jobb, og jeg begynner å bli bekymret for at store deler av ferien min skal gå bort i sykdom. Jeg lurer derfor på om man har krav på å utsette ferieperioden dersom man blir syk før ferien? Og er det også slik at jeg har rett til å få igjen feriedager dersom jeg er syk mens jeg har ferie?

Svar: Det følger av ferieloven § 9 at arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet om utsatt ferie må fremsettes senest siste arbeidsdag arbeidstakeren skulle hatt før ferien, og kravet må dokumenteres med legeerklæring. Det er viktig å merke seg at bestemmelsen bare gjelder full arbeidsuførhet, og ikke ved delvis sykemelding.

Det oppstilles ikke noe minstekrav til sykemeldingens lengde for å gi grunnlag for utsatt ferie. Arbeidstaker må imidlertid i utgangspunktet velge mellom å utsette hele ferieperioden, eller å avvikle ferie som avtalt selv om man er syk. Ved utsatt ferieperiode må arbeidstaker melde seg tilbake på jobb når sykemeldingen utløper.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS