Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal ble lagt fram torsdag.
Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal ble lagt fram torsdag.

Forventer reallønnsvekst på 1,5 prosent

Norges Banks forventningsundersøkelse: Partene i arbeidslivet tror på 1,4 prosents reallønnsvekst, mens økonomiekspertene forventer 1,5.

Publisert

– Økonomiekspertenes forventninger til gjennomsnittlig årslønnsvekst i inneværende år er 5,1 prosent, uendret fra forrige kvartal, heter det i Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Videre skriver de at partene i arbeidslivet forventer en årslønnsvekst på 5,1 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Næringslivslederne forventer en årslønnsvekst i egen bedrift på 4,8 prosent for inneværende år, ned 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Når det gjelder reallønnsveksten, forventer økonomene en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 1,5 prosent i inneværende år. Det er opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal. Partene i arbeidslivet har lagt sitt anslag ett hakk under, med en forventning om reallønnsvekst på 1,4 prosent i samme periode, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Økonomene anslår en prisstigning på varer og tjenester på 3,1 prosent om tolv måneder, en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

– Kan puste lettet ut

Partene er i arbeidslivet er godt på linje med Norges Bank sine forventninger til lønnsvekst, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank1 SR-Bank.

– Det er betryggende og gjør at Norges Bank kan puste lettet ut, sier han til NTB.

Han mener det er vel så interessant å se til hva som kommer neste år, hvor partene i arbeidslivet venter en reallønnsvekst på 0,9 prosent.

– Partene venter dermed litt lavere reallønnsvekst neste år enn det Norges Bank har lagt til grunn. Dette er dermed positivt med tanke på renteutsiktene, sier Knudsen.

– På rett vei

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener forventningene om høyere reallønnsvekst er en bekreftelse på at norsk økonomi er på rett vei.

– Regjeringens klare mål har vært at folk skal få bedre råd, og nå ser vi at vi er ved et vendepunkt som gjør at kjøpekraften vil øke for folk i år, sier Støre til NTB.

– Det er svært viktig etter flere år der mange har opplevd svekket kjøpekraft. I tillegg har regjeringen gjort tydelige politiske valg for å redusere prisen for barnehage og skolefritidsordningen, tilføyer han.

Powered by Labrador CMS