Arbeidsliv

Frankrikes arbeidsminister Myriam El Khomri krever retten til å ikke alltid måtte sjekke mobilen.

Franske arbeidere får rett til å logge av på fritiden

I Frankrike går man til krig mot "alltid-på"-kulturen i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. januar må franske virksomheter med flere enn 50 ansatte garantere at deres ansatte har rett til å ikke alltid være pålogget enten epost eller andre former for informasjonsteknologi. Det melder Guardian.

Bakgrunnen for loven, som ble introdusert av arbeidsminister Myriam El Khomri, er den økende oppmerksomheten rundt farene for å jobbe for mye, få for lite søvn og at det oftere oppstår problemer med parforhold, skriver avisen.

I Frankrike, som i de fleste andre land, har kravet om å være alltid pålogget ført til en oppgang i ubetalt overtidsarbeid, men også større fleksibilitet for de ansatte til å jobbe ute fra kontoret.

De nye reglene går ut på at virksomheten må forhandle med ansatte om når de kan være tilgjengelig utenom arbeidstiden. Dersom forhandlinger ikke fører frem, skal det opprettes et eget skriv på arbeidsplassen som gjør det klart hvilke forventninger arbeidsgiver har på dette området.

Flere store arbeidsgivere, som Areva og Axa har i lengre tid praktisert egne versjoner av regelverket. I ekstreme tilfeller slettes eposter automatisk hvis de sendes til en ansatt på ferie.

Powered by Labrador CMS