Arbeidsliv

Air France-ansatte protesterer på motorveien utenfor flyplassen Charles de Gaulle i Paris.

Franske arbeidere streiker i protest mot reformer

Men president Macron mener landet trenger reformer.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av franske togførere, lærere og flygeledere går ut i streik torsdag i protest mot president Emmanuel Macrons økonomiske reformer.

Togselskapet SNCF opplyser at bare 40 prosent av landets høyhastighetstog og en firedel av vanlige franske tog vil gå som normalt.

Flygniner innstilt

Rundt 30 prosent av alle flygninger til og fra Paris vil bli innstilt, og Air France advarer også mot forsinkelser for andre europeiske ruter og innenlandstrafikk.

Metroen i Paris vil gå som normalt, men forstadstogene vil delvis stanse opp. Noen skoler og barnehager vil også lukke dørene, og andre offentlige ansatte vil slutte opp om streiken i protest mot det de opplever som forverrede arbeidsbetingelser.

Vil fjerne goder

Franske fagforeninger har mange ganger tidligere klart å presse politikere til å droppe planer om å begrense arbeidstakeres rettigheter.

Men Macron er fast bestemt på at landet trenger reformer. Meningsmålinger viser at mange franskmenn støtter hans forsøk på å fjerne noen av godene til jernbanearbeidere som er garantert jobb helt fram til pensjonsalder.

At protestene mot reformene begynner 22. mars, er ikke tilfeldig. På denne dagen i 1968 begynte landsomfattende protester som førte til gatekamper mellom politi og studenter i Paris.

Fagforeningene har nå varslet streiker flere dager hver uke i flere måneder framover.

Powered by Labrador CMS