Arbeidsliv

Det blir større etterspørsel etter medarbeidere innen helse og omsorg i årene framover, mener SSB.

Fremtidens yrker

Det blir mindre behov for jurister, samfunnsvitere, humanister, ingeniører og ikt-medarbeidere i fremtiden. Helse- og omsorgsarbeidere og lærere er blant yrkene som gir deg sikker jobb i fremtiden, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagbladet.

Behovene for arbeidskraft med høyere utdanning, spesielt innenfor administrasjon, helse, pleie og omsorg, vil øke i årene fremover. Det viser nye beregninger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som har sett på arbeidsmarkedet frem mot 2030.

Ifølge forskningsleder Nils Martin Stølen ved SSB stiller man dårligere på jobbmarkedet i fremtiden med bare grunnskole eller grunnkurs fra videregående.

– Tendensen går i retning av økt spesialisering og økt behov for utdanning og kompetanse. Dermed er det lurt at så mange som mulig tar høyere utdanning, sier han til Dagbladet.

Sykepleiere er en av gruppene det vil bli økende behov for. Beregningene viser at det i 2030 vil være behov for 140.000 sykepleiere, mens tilgangen vil være på under 100.000.

– Også andre med utdanning innen helse- og omsorg blir det stor etterspørsel etter. Det har delvis sammenheng med aldringen i befolkningen 20 år frem i tid, men skyldes også at politikerne har signalisert at de ønsker å prioritere helse og omsorg, sier Stølen til avisen.

I tillegg til sykepleiere blir det et underskudd på helsefagarbeidere med utdanning på videregående nivå.

Lærere og fagarbeidere innen industri og bygg/anleggsvirksomhet vil også være svært ettertraktet arbeidskraft i fremtiden, viser SSBs beregninger.

Powered by Labrador CMS