Arbeidsliv

Frontfaget danner fortsatt baktroppen

Publisert Sist oppdatert

I bakgrunnstallene for lønnsoppgjøret som ble presentert av Teknisk beregningsutvalg, TBU, denne uken, går det frem at flertallet av yrkesgruppene har hatt høyere lønnsvekst enn frontfaget. Det er stikk i strid med frontfagmodellens viktigste prinsipp: at arbeiderne i den eksportrettede industrien skal forhandle først og at resulatet her skal være retningsgivende for resten av økonomien.

Tanken bak tilskrives økonomen Odd Aukrust og skal ivareta norsk næringslivs konkurransevne ved at lønnsnivået i økonomien ikke skal bli høyere enn det eksportrettet industri kan tåle.

I rapporten har man sett på lønnsutviklingen over de siste ti årene. Her går det frem at forskjellene mellom yrkesgruppene har økt i perioden.

Nå er det ikke nytt at arbeiderne i verksindustrien har dårligere lønnsutvikling enn andre yrkesgrupper. I den tilsvarende TBU-rapporten fra i fjor gikk det også frem at frontfaget var blitt parkert av de andre store yrkegruppene.

Den gangen forklarte eksperter på det norske lønnsoppgjøret utviklingen med at periodene man så på kunne gi et forsterket inntrykk av at frontfaget var blitt forbigått, blant annet på grunn av fallet i oljeprisen. I år er det andre perioder som brukes til sammenligning, men forskjellene er der fortsatt.

De siste årene har norsk konkurranseevne bedret seg betraktelig fra et kritisk nivå. Dette skyldes først og fremst at den norske kronen har svekket seg og gjort norske varer billigere i utlandet (og importe varer dyrere i Norge). I årets rapport har konkurranseevnen svekket seg igjen.

TBU peker på flere årsaker. Høyere lønnsvekst i Norge og sterkere krone får hovedskylden:

"Gjennomsnittlige timelønnskostnader i norsk industri var i 2017 anslagsvis 36 prosent høyere enn et handelsvektet gjennomsnitt av våre handelspartnere i EU, 2 prosentpoeng mer enn året før. At timelønnskostnadene er høyere i norsk industri enn i industrien hos våre handelspartnere, reflekterer norsk økonomis høye produktivitet og inntektsnivå, samt jevnere fordeling av inntektene."

Powered by Labrador CMS