Arbeidsliv

Hva er egentlig definisjonen på et bemanningsbyrå? Juristene svarer.

Grensedragningen bemanningsforetak og produksjonsbedrift

Juristene forklarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber innen HR i et selskap som til tider har leid inn en del arbeidskraft. Flere av virksomhetene vi pleier å leie inn fra, anser seg selv som produksjonsbedrifter. Vi er litt usikre på om dette er riktig, spesielt med tanke på de nylige innstrammingene i regelverket for innleie av arbeidskraft. Hvordan skal vi forholde oss til utleiebedriftenes egne klassifisering som en produksjonsbedrift?

Svar: Først og fremst vil vi påpeke at det er realiteten som bestemmer om en virksomhet klassifiseres som en produksjonsbedrift eller ikke – det er med andre ord ikke avgjørende hvordan virksomheten selv klassifiserer seg. Alle virksomheter som "har til formål å drive utleie" skal regnes som et bemanningsforetak, uavhengig av egen oppfatning, jf. arbeidsmiljøloven § 14-12.

Hvorvidt utleievirksomheten "har til formål å drive utleie" må vurderes konkret og helhetlig, og noen vurderingstemaer vil være av særlig betydning. For at en virksomhet som leier ut sine ansatte ikke skal regnes som et bemanningsforetak, må utleieaktiviteten skje innenfor de samme fagområder som utgjør utleierens hovedbeskjeftigelse, og samtidig ikke overstige 50% av de fast ansatte hos utleier, jf. arbeidsmiljøloven § 14-13.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS