Arbeidsliv

Har jeg krav på feriepenger av sluttvederlaget?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

I forbindelse med at vi måtte legge ned en stor del av virksomheten i fjor høst, ble det inngått frivillige sluttavtaler med flere arbeidstakere.

Arbeidstakerne mottok lønn i oppsigelsestid og deretter x antall måneder sluttvederlag avhengig av hvor lang ansiennitet de hadde.

I ettertid har flere av arbeidstakerne henvendt seg til oss og krevet utbetalt feriepenger av sluttvederlaget. Vi har nå mottatt søksmålsvarsel med krav om utbetaling.

Foreligger det grunnlag for krav om utbetaling av feriepenger av sluttvederlag?

Svar:

I henhold til ferieloven § 10 første ledd skal det utbetales feriepenger på grunnlag av arbeidsvederlag.

Det klare utgangspunktet er dermed at arbeidstakere ikke har krav på feriepenger av sluttvederlag eller annen etterlønn som ikke utgjør vederlag for utført arbeid.

Dersom arbeidstakeren skal ha rett til feriepenger av etterlønn eller sluttvederlag må dette fremgå uttrykkelig av sluttavtalen.

Dette innebærer at dersom dere i sluttavtalene har brukt begrepene «sluttvederlag» eller «etterlønn», er dere ikke forpliktet til å utbetale feriepenger av dette beløpet, med mindre dette klart fremgår av avtalene.

Dersom dere derimot har avtalt at opphørstidspunktet for arbeidsforholdet settes x antall måneder frem i tid avhengig av ansiennitet vil utgangspunktet være at arbeidstakeren har rett til feriepenger av utbetalinger frem til dette tidspunktet.

SBDL v/Benedicte Hille

Powered by Labrador CMS