Arbeidsliv

Taktekkere er det ikke nok av i det norske arbeidsmarkedet, ifølge Nav.

Her blir det sterkest lønnspress

Navs bedriftsundersøkelse viser at det er skrikende behov for visse typer yrker.

Publisert Sist oppdatert

I Navs bedriftsundersøkelse for 2019 som ble lagt frem torsdag, går det frem at det er enkelte yrker hvor det er nærmest umulig å finne kvalifiserte folk i dag.

Operatører, montører og andre teknikere innen IKT går trolig inn i lønnsforhandlingene med gode kort for tiden.

Ved å se på behovet og antallet som allerede opererer innen et yrke, regner Nav seg frem til en såkalt stramhetsindikator (se tekstboks), og denne er veldig høy for disse yrkene.

Stramhetsindikatoren

Forholdstallet mellom mangelen på arbeidskraft og ønsket sysselsetting, hvor ønsket sysselsetting er lik den faktiske sysselsettingen pluss mangelen.

Stramhetsindikator utrykker dermed hvor stor andel av den ønskede sysselsettingen den estimerte mangelen utgjør. Et høyt forholdstall indikerer et stramt arbeidsmarked, noe som isolert sett indikerer et problem med å rekruttere arbeidskraft til virksomhetene.

Den estimerte mangelen på arbeidskraft i antall personer vil ha sammenheng med hvor stor yrkesgruppen er, mens den relative mangelen, målt ved stramhetsindikatoren, vil ta hensyn til ulik størrelse på yrkesgruppene.

Andre yrker som det tydeligvis er manko på, er taktekkere og andre typer håndtverksyrker, dørselgere, isolatører, nettutviklere og jordmødre. Se hele listen under:

 
Powered by Labrador CMS