Hva kan en arbeidsgiver egentlig spørre om i en intervjusituasjon?

Hva er lov å spørre om i ansettelsesprosesser?

Kan arbeidsgiver spørre om en jobbsøker er fagorganisert? Eller om politiske preferanser? 

Publisert

Spørsmål: Jeg er HR-ansvarlig i en liten virksomhet som selger sko og klær. En av våre medarbeidere sa nettopp opp stillingen sin, og i den forbindelse må vi lyse ut en ny stilling som butikkmedarbeider. 

Vår butikk er ikke bundet av tariffavtale, og ønsker i utgangspunktet heller ikke tariffavtale. Kan jeg spørre om søkerne er fagorganisert i intervjuprosessen? Dette er min første intervjuprosess og jeg synes det er litt vanskelig å vite hva det er tillatt å spørre om og ikke. Kan dere gi meg noen retningslinjer?

Svar: Utgangspunktet i forbindelse med en intervjuprosess er at arbeidsgiver kan spørre om forhold som er relevant for stillingen det søkes på. Det innebærer at kvalifikasjoner og personlighetstrekk hos søkeren vil være relevant. Du kan imidlertid ikke spørre om søkerne er fagorganisert eller ikke. Dette fremgår uttrykkelig av arbeidsmiljøloven § 13-4.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS