Arbeidsliv

IMF-sjef Christine Lagarde advarer mot "enkle løsninger". Hun får støtte fra Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

IMF og Verdensbanken avviser globalt skattepoliti

Publisert Sist oppdatert

I kjølvannet av avsløringene i "Panama Papers"-lekkasjen har flere, blant andre den internasjonale veldedighetsorganisasjonen Oxfam, tatt til orde for å etablere et FN-basert, globalt myndighetsorgan som skal motarbeide skatteunnvikelse.

Det internasjonale pengefondet (IMF) avviser at slikt "skattepoliti" er svaret.
Under en tale i Washington natt til tirsdag (norsk tid) uttalte IMF-sjef Christine Lagarde at et forsøk på å innføre en slik løsning vil møte enorme hinder fra myndigheter verden over.
– Vi må være klar over de store utfordringene og hindringene langs vegen, fordi beskatning har vært definert, begrepsfestet, utformet og implementert på ren territorial suverenitet det siste århundret, sa Lagarde i følge the Guardian, og fortsatte:
– Innkreving av skatt er regner som et kjennetegn på suverenitet, og ethvert forsøk på å fjerne det kjennetegnet vil møte sterk motstand blant mange land og krefter i verden.
Hun innrømmer likevel at dagens situasjon ikke er holdbar:
– Jeg tror dette er et område hvis alle må tenke på utsiden av boksen, for det er for mange bokser i skattefeltet. Nye ideer kan være av sto interesse, slo hun fast.
Lagarde fikk støtte fra Verdensbanken, som advarer mot å tro at å innføre nye funksjoner eller institusjoner er svaret på alle utfordringer knyttet til beskatning.
Powered by Labrador CMS