Arbeidsliv

Oljeplattform. Illustrasjonsfoto.

Industri Energi saksøker NHO og Norsk olje og gass - varsler streik på norsk sokkel

I natt sendte Norsk olje og gass en forespørsel om Industri Energi ville gjenoppta forhandlingene om oljeserviceavtalen. I dag kom svaret i form av et søksmål.

Publisert Sist oppdatert

Industri Energi hadde torsdag morgen hastemøte med Landsorganisasjonen (LO), og er enig om å saksøke Norsk olje og gass for å ha inngått en «avvikende avtale på oljeserviceområdet» med forbundet Safe.

– Gårsdagens meklingsresultat er dårlig og ulovlig, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi.

«Industri Energi reagerer med avsky på at Norsk olje og gass (NOG) i mekling onsdag kveld har inngått en avvikende avtale med Safe på oljeserviceområdet,» skriver forbundet i en pressemelding torsdag formiddag.

Stokka opplyser at de ikke godtar meklingsresultatet mellom NOG og Safe, og mener at meklingsresultatet er ulovlig.

– Norsk olje og gass har ikke lov til å inngå avvikende avtaler på oljeserviceområdet. Selv om oljeserviceavtalen er sagt opp er den i praksis gjeldende, på lik linje med at folk som jobber natt, fremdeles får utbetalt nattillegg i henhold til overenskomsten.

– Vi reagerer sterkt på at NOG har gjort dette med åpne øyne. Tidlig i meklingen sendte vi formelt brev til Riksmekler og Norsk olje og gass med beskjed om at et eventuelt meklingsresultat ville være tariffstridig og dermed ulovlig, sier Stokka, som legger til at Norsk olje og gass sin håndtering av denne saken kan få konsekvenser for Industri Energis samarbeidsvilje framover.

– Å inngå en avtale med et lite forbund med 630 medlemmer for å forsøke å presse fram en forpliktelse for 6500 er ikke bare ulovlig, men utilbørlig, sier Stokka.

Det var tydelig allerede torsdag morgen, da Dagens Perspektiv fikk opplyst at Norsk olje og gass sendte en henvendelse til Industri Energi i løpet av natt til torsdag 7. juli, med ønske om å gjenoppta forhandlingene. Dette skjedde etter at Norsk olje og gass kom til enighet med fagforbundet Safe om brønnserviceoppgjøret. Industri Energi svarte ikke med annet en det nå varslede søksmålet.

LO gir sin støtte

Industri Energi mener gårsdagens meklingsresultat mellom NOG og SAFE er «svært uheldig» for oljeserviceansatte.

– Det er dårligere enn frontfaget, og lønnsgapet til andre offshoreansatte (operatør, boring og forpleining) har økt med 10.000 kroner, skriver de i en pressemelding, og legger til at LO gir dem sin full støtte om å erklære meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe som ulovlig.

– Vi saksøker derfor NHO og NOG, sier Ommund Stokka.

Industri Energi har om lag 6500 medlemmer innen oljeservice, mens Safe har litt over 600 medlemmer på brønnservice.

– Det er et fullstendig mageplask fra Safe å akseptere et så dårlig tilbud fra arbeidsgiverne. Meklingsresultatet er under frontfaget, som vi anser som et golv og ikke et tak. Det øker avstanden til andre offshoreoverenskomster med mer enn 10.000 kroner. Safe klarte heller ikke å få regulert nattillegg like godt som vi har fått på de andre overenskomstene. Dette kan vi ikke akseptere, sier Stokka.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS