Å gjennomføre en streik krever at man følger visse prosedyrer.
Å gjennomføre en streik krever at man følger visse prosedyrer.

Juristene svarer: Hva innebærer streik?

En småbedriftsleder er usikker på hva det innebærer at noen arbeidstakere kan tas ut i streik, mens andre ikke gjør det.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har sett flere nyhetsartikler i det siste som sier at det kan bli streik i flere virksomheter fremover. Jeg er daglig leder i en liten butikk, og er ikke bundet av tariffavtale. Jeg synes derfor det er litt vanskelig å forstå hvorfor noen arbeidstakere streiker, og den nærmere prosessen rundt streik. Kan dere forklare?

Svar: Streik er et maktmiddel arbeidstakere i enkelte tilfeller kan benytte for å presse gjennom sine krav. Streik er definert i arbeidstvistloven § 1 som lyder slik "hel eller delvis arbeidsstans som arbeidstakere i fellesskap eller i forståelse med hverandre iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening."

En lovlig tariffstreik er følgelig et middel som bruke for å tvinge en bedrift til å inngå en tariffavtale, eller for å presse gjennom krav i forbindelse med revisjon av en eksisterende tariffavtale. Streik er aller mest vanlig når tariffavtaler skal reforhandles, hvilket for mange tariffavtaler skjer i disse dager. Streik er imidlertid et sterkt maktmiddel, og kan ikke brukes uten videre. Det er også nødvendig å gjennomgå en prosess før streiken eventuelt iverksettes.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS