Arbeidsliv

Kan sjefen kreve at du er tilgjengelig i ferien?

Kan arbeidsgiver kreve at arbeidstaker er tilgjengelig på ferie?

Hen skal på en lenge planlagt ferie, og gleder seg til fri fra jobben. Men sjefen krever at hen er tilgjengelig på mail og telefon – i tilfelle. Er det lov? Her trengs det svar fra juristene.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg skal ta ferie de to neste ukene, i forbindelse med en lenge planlagt utenlandsreise. Arbeidsgiver krever imidlertid at jeg er tilgjengelig på mail og telefon gjennom ferien i tilfelle noe skulle dukke opp eller han skulle få behov for å kontakte meg. Jeg synes dette er urimelig, ettersom jeg har sett frem til endelig å få et avbrekk fra jobb. Kan arbeidsgiver kreve at jeg er tilgjengelig på ferie?

Svar: Når du har ferie skal du i henhold til arbeidsmiljøloven § 10-1 "arbeidsfri". Som arbeidsfri regnes den tiden du ikke står til disposisjon for arbeidsgiver. Ettersom arbeidsfri og arbeidstid er gjensidig utelukkende, innebærer dette at det ikke kan anses som arbeidsfri dersom arbeidsgiver krever at du står til vedkommendes disposisjon når du skal ta ut ferie.

Som arbeidstaker skal du i utgangspunktet kunne disponere den tiden du har arbeidsfri helt fritt, og arbeidsgiveren din skal i denne perioden ikke pålegge deg å være tilgjengelig. I ditt tilfelle skal du altså som utgangspunkt kunne reise bort på ferie uten å måtte følge opp jobbrelaterte ting på mail og telefon. Vær imidlertid oppmerksom på at arbeidsgiver i noen tilfeller kan kreve at du avbryter ferien din, hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser. Dette skal i så fall skje på ordentlig vis, og krever en særskilt begrunnelse. Det skal ikke skje gjennom et generelt krav til tilgjengelighet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS