Arbeidsliv

Kan jeg overføre ferie fra en arbeidsgiver til den neste?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål

Hei, Jeg jobber som sykepleier i en kommune, og har akkurat fått ny jobb som sykepleier på et sykehus som jeg skal begynne i 1. april.

Spørsmålet mitt er som følger: Må jeg ta ut all ferie før jeg slutter, eller kan jeg overføre/ta med feriedagene mine til ny arbeidsgiver slik at jeg kan ta ut ferie i sommer? Har det noe å si at jeg går fra kommunal til statlig sektor?

Sykepleier

Svar

Hei! Etter ferieloven har alle arbeidstakere rett og plikt til å ta ut 25 virkedager (4 uker + 1 dag) ferie hvert kalenderår. Plikten til å ta ut ferie inntrer bare dersom du har opptjent feriepenger forhenværende kalenderår, og i ditt tilfelle vil feriepengene bli utbetalt siste vanlige lønningsdag før du fratrer.

Regelen etter ferieloven er at en arbeidstaker som tiltrer hos ny arbeidsgiver senest 30. september kan avvikle full ferie innen utløpet av samme ferieår, og dersom arbeidstakeren tiltrer innen 15. august kan vedkommende kreve å avvikle tre av ferieukene i hovedferieperioden (1. juni - 30. september).

Ettersom du begynner i din nye jobb 1. april, trenger du altså ikke å ta ut ferieukene før du bytter arbeidsgiver. Ferieukene blir med deg videre selv om du bytter jobb, og selv om du går fra kommunal til statlig sektor.

Jeg råder deg til å avklare med din nye arbeidsgiver når du ønsker ferie så fort du kan, ettersom det er arbeidsgiver som har siste ord når det gjelder fastsetting av ferien (innenfor de rammer jeg har nevnt over her).

SBDL v/trainee Marie S. Halstensen

Powered by Labrador CMS