Kan en tillitsvalgt i en bedrift også påta seg rollen som verneombud? Det er ikke ulovlig, men de to rollene kan være vanskelig å balansere.

Kan man både være tillitsvalgt og verneombud?

Den lille bedriften har en tillitsvalgt, og har vokst seg såpass stor at den nå også må ha et verneombud. Den tillitsvalgte vil gjerne ha den rollen også. Men er det grei skuring?

Publisert

Spørsmål: Jeg jobber med HR i en relativ liten virksomhet og det har nå dukket opp et spørsmål vi ikke har håndtert tidligere. I vår virksomhet har vi en tillitsvalgt, og vedkommende ønsker nå også å være verneombud. 

Vi har nettopp ansatt noen nye i virksomheten, og det har medført at vi er pliktig til å ha verneombud etter de nye lovendringene. Ettersom vi ikke har gjennomført valg av verneombud tidligere, så er vi litt usikre på om den som er tillitsvalgt også kan være verneombud. Er det noen regler på dette?

Svar: Det korte svaret på spørsmålet ditt er ja. Ved å inneha begge rollene så skal vedkommende på den ene siden ivareta rene arbeidstakerinteresser, og på den andre siden ivareta arbeidsmiljøet i virksomheten på et overordnet nivå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS